Etkili SEO Teknikleri 2019: 16 İleri Düzey SEO Taktikleri ile 2 Kat Trafik
Bu yazıda ele alınan, hemen uygulamaya başlayabileceğiniz etkili SEO teknikleri 2019 yılına özel SEO taktikleri ile Google Arama Motorundan gelen site trafiğini 2 kat arttırabilirsiniz.
Marka bilinirliğinizi ve site trafiğinizi hızla arttırmak için SEO çalışmaları ve uyguladığınız SEO taktikleri çok önem arz etmektedir. Ayda yüz binlerce kişi, bir konu, ürün ya da mekan hakkında içerik arıyor. Sizde, kendi alanınızda hemen uygulamaya başlayabileceğiniz bu SEO taktikleri ile ayda binlerce kişiye ücretsiz ulaşabilirsiniz.
SEO Danışmanlığı ve ücretsiz site analizi için bizlere iletişim sayfamızdan ulaşabilirsiniz.
HubSpot araştırmalarına göre, bir websitesinin trafiğinin %80’i Arama Motorlarında yapılan bir arama sorgusuyla başlar. Google, Bing, Yandex veya Yahoo gibi birçok arama motoru vardır. Türkiye’de en yaygın olarak Google Arama Motoru kullanılmaktadır. Bu yüzden, kendi websitemize Google Arama Motoru Optimizasyon yani SEO çalışmaları yapmak çok önemlidir.
SEO uzmanı ve bu konunun hakimi olmak için çok fazla araştırma ve deneme yapmayı gerektirir. Google düzenli olarak aramalarda çıkardığı sonuçların sıralamalarında kullandığı algoritmasını güncellemektedir. En bilenen güncellemeler: Google RankBrain, Fred, Google Panda, Google Penguen Güncellemeleridir. Diğer tüm güncellemeler için MOZ – Google Algoritma Güncellemeleri sayfasına bakabilirsiniz.
Her gün Google üzerinden 3,5 milyar arama gerçekleşiyor. Bireylerin ortalamada yüzde 80’i bir konu hakkında bilgi edinmek, bir ürün/hizmet satın almadan veya bir mekana gitmeden önce interneti kullanıyor.
Yapılan aramalar sonrasında, websiteniz Google arama sonuçlarında yer almaya başlayınca daha fazla görünürlük (impression) elde edersiniz. Daha fazla görünürlük, sitenizde daha fazla ziyaretçi getirir. Bu ziyaretçilerin belli bir kısmı sizin sunduğunuz bilgiye, ürüne veya hizmete ulaşır.
Ancak, hemen belirtmekte fayda var. Google’da yapılan arama sonuçlarında kullanıcıların yüzde 75’i genelde ilk sayfada çıkan sonuçlar ile ilgilenmektedir. Yani, birçok kişi ikinci sayfa sonuçlarıyla ilgilenmiyor. O yüzden, sitenizle ilgili yapılan Google aramalarında ilk sayfada çıkmak görünürlük ve dönüşüm açısından çok önemlidir.
İlk sayfada çıkmak ne kadar önemliyse, üst sıralarda çıkmak daha da önemlidir. Yapılan aramalarda, kullanıcıların yüzde 60’ı çıkan organik arama sonuçlarının ilk 3’üne tıklar.
Organik aramaların üstünde çıkan reklamlı sonuçlar için Google Reklamları yazımıza da göz atabilirsiniz.
SEO çalışmaları ile ilk 3 sonuç arasında yer alarak sektörünüzle ilgili yapılan aramalarda ayda binlerce yeni ziyaretçiye veya kullanıcıya ulaşabilir. Düşüncenizi, bilginizi, markanızı, ürününüzü veya hizmetinizi hedef kitlenize tam 12’den ulaştırabilirsiniz.
Google Aramalarından gelen trafiğinizi arttırmak için sizlere hemen uygulayabileceğiniz 16 ileri düzey etkili SEO teknikleri 2019 ve SEO taktikleri sunuyoruz. Bu teknikler ile sitenize gelen trafiği kısa sürede 2 kat arttırıp, daha fazla kullanıcıya ulaşıp, müşteri dönüşümleri sağlayabilirsiniz.
Müşteri dönüşümleri için varış veya satış sayfanızın açıklayıcı olması, aksiyon almak isteyenlerin kolaylıkla yönlendirebileceğiz satış adımları ve potansiyel müşteriler için iletişim formu gibi niteliklerin iyi bir şekilde kullanılması gerekmektedir.
16 Etkili SEO teknikleri 2019 ve SEO taktikleri ile Google Arama Sonuçlarında ilk sayfaya ulaşma, üst sıralara gelme, üst sıralara gelerek daha fazla ziyaretçi elde etmeye odaklanacağız.
Hazırsanız, başlayabiliriz ! İşte tüm seo taktikleri konsunda tüm ayrıntılar.
İleri Düzey 16 Etkili SEO Teknikleri:
- Web siteniz için Site içi SEO analizi yapın.
- Hedef kitlenizin ne görmek istediğini öğrenin.
- SEO uyumlu varış sayfaları yapın.
- Web sitenizin mobil cihazlara uyumlu olduğundan emin olun.
- İnfografikler kullanarak trafiğinizi arttırın.
- İçeriklerinizi Rankbrain Güncellemesine uyumlu hale getirin.
- En az 1,000 kelimelik içerikler yazın.
- Konunuzla alakalı kişilerin görüşlerine yer verin.
- Sosyal medya için takipçilerinize fayda sağlayan içerikler üretin.
- İçerikleriniz arasında ileri düzeyde site içi linkleme yapın.
- Güçlü sayfalarınızdan sıralaması düşük sayfalarınıza link gönderin
- Rakiplerinizin, SEO ile trafik sağladığı anahtar kelimelerini bulun ve kullanın.
- AdWords Reklamlarında çıkan sonuçlara göre içerik başlıklarınızı geliştirin.
- SEO için, sayfa başlıklarında (title) birden çok anahtar kelime kullanın.
- Google Search Console istatistiklerinizi inceleyin.
- Eski içeriklerinizi organik trafik potansiyeline göre düzenli güncelleyin.
Yeni başlayanlar ayrıca, Adım Adım SEO-Arama Motoru Optimizasyonu (2019) Rehberimize göz atabilirler.
1-Web siteniz için site içi SEO analizi yapın.
SEO Ajansı veya SEO danışmanlığı sunan birçok uzman işe başlamadan önce ilk işi web sitenize bir SEO analizi yapmaktır. Web sitenizi analiz ederek, neden yeteri kadar arama trafiği alamadığınızı veya Google arama sonuçları sıralamalarında neden geride kaldığınız hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Bu analiz ile, SEO uyumlu temel kriterlerden hangilerinin sayfanızda eksik olduğunu görebilir ve kolayca bu kriterleri tamamlayabilirsiniz.
SEO analiz araçları için kullanabileceğiniz birçok ücretsiz ve ücretli online araçlar mevcuttur. Ücretsiz kullanabileceğiniz online SEO analiz araçlarından bahsetmeden önce, websiteniz için aşağıdaki 6 maddeyi mutlaka kontrol edin.
1 Numaralı Kontrol: Websitenizin ana sayfa dahil, diğer tüm sayfalarında SEO meta title (meta başlık) ve meta description (meta açıklaması) mevcut mu?
2 Numaralı Kontrol: Web sitenizdeki her sayfanın içerikleri bir anahtar kelime etrafında SEO uyumlu mu?
Yani, sayfanın içeriğinde SEO uyumlu anahtar kelimeniz yüzde 2,5 – 3 arasında geçmelidir.
3 Numaralı Kontrol: URL yapınız Google aramaları için uygun mu?
Google arama botlarına sayfanın ne hakkında olduğunu anlatmak için URL’niz kısa, basit ve kolay olmalıdır. Kullanacağınız SEO anahtar kelimesi URL’nin başına yakın olmalıdır. Bir örnek:
https://ajansad.com/facebook-reklamlari-isinizi-buyutun/
Yukarıdaki URL’ye baktığınızda bu sayfanın facebook reklamları ile işinizi büyütmenin yöntemleri hakkında olabileceğini hepimiz tahmin edebiliriz. Bizim tahmin ettiğimiz gibi Google Botlarında ki algoritmada aynı şekilde mantık yürütür.
Bu nedenle, kalıcı bağlantılarınızı websiteniz.com/arsiv/2017/10/05/yazi-php?123.htm veya websiteniz.com/blog/kategori/yazı-konusu yerine mutlaka websiteniz.com/yazi-konusu şeklinde kullanmalısınız.
4 Numaralı Kontrol: Her sayfanız ve her içeriğiniz temel SEO uyumlu kriterleri sağlıyor mu?
Yani her içeriğinizde
- Başlık ve alt başlıklar H1 ve H2 etiketleri ile kullanılıyor mu?
- Her paragrafta en az 2 veya 3 cümle içeriyor mu?
- Önemli noktalar ve SEO anahtar kelimeleri bold veya italik yapıldı mı?
- Ziyaretçileri harekete geçirici mesajlar ve yönlendiriciler var mı?
Gelen kullanıcıları çoğu, yazıyı okumadan önce baştan sona hızla gözden geçiriyor. Kullanıcılara, yazınızı ve içeriğinizi okumayı kolaylaştırın.
5 Numaralı Kontrol: İçeriklerinizde resim kullandınız mı ve bu resimlerin ALT açıklama etiketinde SEO anahtar kelimenizi kullandınız mı?
6 Numaralı Kontrol: İçeriğinizde, linkler mevcut mu?
Yani, sayfa veya post içeriğiniz, konuyla ilgili diğer içeriklerinize ve konuda otoriter diğer sitelere linkler içermesi gerekmektedir. Örnek olarak bu yazıda kullandığım linklere bakabilirsiniz.
SEO analizi için yukarıdaki temel 6 noktayı her sayfanız için kontrol ettikten sonra, kolay ve basit bir şekilde kullanabileceğiniz SEO analiz araçlarından bahsedebiliriz. Google’dan “SEO site checkup free tools” ya da “ücretsiz SEO analiz” yazdığınızda karşınıza kullanabileceğiniz birçok faydalı site çıkmaktadır. Bunlar arasında yer alan seositecheckup.com’u deneyebilirsiniz. Ayrıntılı bir biçimde o sayfada yer alan SEO uyumlu kriterleri ve eksik noktaları listeliyor. Aşağıda, bizim sitemiz için yaptığımız analiz sonuçlarını görebilirsiniz.
Ayrıca, WordPress tabanlı bir websitei kullanıyorsanız YoastSEO eklentisini kurarak sayfanızda ve içeriğinizdeki eksik SEO kriterlerini hızla giderebilirsiniz. Bloggersanız, etkili SEO teknikleri 2019 ve SEO taktileri kapsamında iyi bir YoastSEO kullanıcısı olmalısınız. YoastSEO’ya hakim olmak için YoastSEO video tutoriallarını mutkala seyredin.
2-Hedef kitlenizin ne görmek istediğini öğrenin.
Google’ın doğal arama sonuçları kullanıcının cevabını bulabileceği konuları, aksiyon aldıran zengin içerikleri, etkileşim yaratan içerikleri, kullanıcıların daha fazla zaman geçirdiği içerikleri üst sıralara çıkarır.
Hedef kitlenizin yaptığı aramalar sonucunda ne görmek istediğini çok kolay şekilde tahmin edebilirsiniz. Bunun için aşağıdaki adımları takip ederek çok kolay bir biçimde ulaşabilirsiniz.
Bulunduğunuz alanda, sektörünüzde otoriter veya ilk sıralarda yer alan sitelerin içeriklerini araştırın. Bu sitelerin sosyal medya hesaplarını takip edin. Paylaştıkları içeriklerin hangilerinin yüksek etkileşim yani paylaşım, yorum, like aldığına bakın.
Yüksek etkileşim alan içerikler bulmak, hedef kitlenizin neyi beğendiğini ve hangi içerikleri ilgi duyduğunu anlamanızı kolaylaştırır. Bunu anlamanızı kolaylaştıracak bir online bir araçtan bahsetmek istiyorum: BuzzSumo.
Sektörüzde yaptığınız aramalarda öne çıkan websitelerini BuzzSumo’ya girin ve en çok etkileşim yaratan içeriklerine bakın. Bu içerikler etrafında sizde yeni konunuzu şekillendirebilirsiniz. Etkili SEO Teknikleri 2019 ve SEO taktikleri arasında sosyal paylaşım yaratacak yaratıcı içerikler konularını ve fikirlerini bulmak önemli bir adımdır. Örneğin, seyahat bloggerı Öykü Doğan ve İdil Atay‘ın kurduğu oitheblog.com websiteni BuzzSumo’ya yazdığımızda aşağıdaki gibi etkileşimi yüksek içerikleri hemen görebiliyoruz.
Eğer ki gezi veya seyahat alanında bir websiteniz varsa, sizde yüksek etkileşim yaratmış olan En iyi Seyahat Uygulamaları alanında bir yazı yazabilirsiniz.
3-SEO uyumlu varış sayfaları yapın.
Etkili ve güzel tasarlanmış bir varış sayfası, potansiyel dönüşümlerinizi ve satışlarınızı arttırır. Etkili SEO teknikleri 2019 ve SEO taktileri ile arttıracağınız trafiğinizi bir şekilde dönüşüme yönlendirmeyi de unutmayın.
Örneğin, Google AdWords Reklam hizmetleri sayfamıza bakabilirsiniz. Bu hizmet sayfamıza gelen bir kullanıcı daha fazla bilgi almak istiyorsa hemen yandaki iletişim numarasından arayabiliyor veya iletişim formunu kullanarak mesajını bırakabilir.
Google Arama trafiği, internet reklamları, basın bültenleri veya e-mail pazarlaması yoluyla trafik çekilen varış sayfalarından etkili bir şekilde müşteri dönüşümü elde edebilirsiniz.
Etkili bir varış sayfası için şu noktalara dikkat etmelisiniz:
- Faydalı ve bilgilendirici bir içerik
- Dikkat dağıtan ve konu dışı içeriklerin görünümde olmaması
- Harekete geçirecek aksiyon çağrısı: Bilgi Al, İndir, Satın Al, Kaydol, İletişime Geç, vs
Yukarıdaki örnek varış sayfasında eksik olan öğe, bizce bir video anlatım. Sayfada kısa bir video anlatım olsa, buraya gelen kullanıcıların tüm duyularına hitap ediyor olacağız. Bizim hakkımızda hem görsel hem metinsel fikir edinen kullanıcılar, SEO ihtiyaçları doğrultusunda hemen iletişime geçeceklerdir.
Firmanız için ücretsiz SEO analizi ve bilgisi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
4-Web sitenizin mobil cihazlara uyumlu olduğundan emin olun.
2016 Mayıs ayında güncellenen Google Algoritması ile mobil uyumlu web siteleri arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer almaya başladı.
Günümüzde yapılan aramaların en az yüzde 60’ı akıllı telefonlardan yani mobil cihazlardan gerçekleşmektedir. Dolayısıyla, e-ticaret sitelerinin satışlarının önemli bir kısmı mobil cihazlardan gelmektedir.
Ayrıca, E-ticaret SEO nasıl yapılır? Adım Adım Satış arttırma rehberimize göz atabilirsiniz.
Sitenizin mobil cihazlarda iyi görünmesi standard olarak sahip olmanız gereken en temel özelliktir. Web sitenizin mobil cihazlara uygun olup olmadığını Google’dan hemen test edebilirsiniz.
https://search.google.com/test/mobile-friendly
Ziyaretçilerin kolay kullanabileceği ve Google’ın mobil cihazlarda görmek istediği tasarım aşağıdaki gibidir.
Eğer, siteniz mobil cihazlara uygun değilse, hemen yeni tasarıma geçmelisiniz. Etkili SEO Teknikleri 2019 ve SEO taktikleri arasında mobil uyumluluk ve mobil uyumlu zenginleştirilmiş kullanıcı deneyimi olmazsa olmazdır.
5- İnfografikler kullanarak trafiğinizi arttırın.
İnfografikler son zamanlarda çok popüler hale geldi. Uzun bir konuyu ve konu hakkındaki istatistikleri anlaşılması kolay bir şekilde görselleştirebilirsiniz. Yapılan araştırmalarda, insanların yüzde 65’in görsel öğreniciler olduğunu belirtiyor.
İnfografiklerde olması gereken 2 önemli unsur:
- Etkili ve güzel bir tasarım
- Zengin ve işe yarar bir içerik
Faydalı infografikler sayesinde, içeriğinizin popülerliği, paylaşımı, yarattığı etkileşimi çok yüksek olacaktır. Zengin ve görsel içeriğinize, link veren siteler artacak, bu sayede kaliteli doğal kaliteli backlinkleriniz artacaktır.
Bu durum, sizin site trafiğinizi düzenli ve etkili bir şekilde artışa geçirecektir. Kullanıcının sağlayacağı faydayı en üst düzeye çıkaran yaratıcı içerikler etkili seo teknikleri 2019 ve seo taktikleri arasında önemli bir yer tutmaktadır.
Adım adım izlemeniz gereken yol:
Adım 1: İstatistiklerinizi bulun.
Hedef kitlenizin aradığı bir konu bulun ve bu konu hakkında istatistikleri derleyin. Örneğin, Türkiye’de eticaret hakkında bir infografik yapmak istersek aşağıdaki örnek başlık ve metinlerle hızlı bir şekilde bir infografik oluşturabiliriz.
Örnek başlık: Türkiye’de e-ticaret önemli bir potansiyel barındırmaktadır.
- 2017 E-ticaret Hacmi 50 milyar liradır.
- Yüzde 30 Büyümeye sahiptir
- E-ticaret perakende satışlarının yüzde 3’ünü oluşturmaktadır.
Adım 2: İnfografik tasarımını oluşturun.
İnfografik tasarımı için freelance tasarım uzmanlarından yararlanabileceğiniz gibi, bu konuda ücretsiz kullanabileceğini birçok araç mevcuttur. Canva.com’dan (Türkçesi: https://www.canva.com/tr_tr/) çeşitli hazır template’leri kullanarak kendinize özel infografikleri ücretsiz yapabilirsiniz. Canva’ya ücretsiz üye olduktan sonra Create Design altında birçok hazır template’ler mevcuttur. Blogging & Ebook bölümünde infografik template’lerine ulaşabilirsiniz.
Aşağıda hızlıca hazırladığım, Türkiye’deki e-ticaret hakkında bir infografik örneğini bulabilirsiniz.
Adım 3: İnfografik için bir blog yazısı yazın.
İnfografikte ele aldığınız konu hakkında, infografikten sonra kullanacağınız bir içerik veya makale yazın. Kullanıcılar, hem görsel hemde açıklayıcı bilgi olduğunda daha fazla etkileşim ve paylaşım yapıyorlar.
Ayrıca, Google Arama Botları, resimdeki içeriği tanımadığı için kendi arama sonuçlarına eklemez. Görsel ile birlikte bir blog yazısı oluşturduğunuz, Google Botları bu içerii kendi dizinie ekleyecek ve bu infografiğe ait resim aramaları veya metin aramaları olduğunda sizin sonuçlarınızı önde gösterecektir.
Adım 4: Yarattığınız infografiği dizinlere gönderin.
Aşağıdaki dizinlere infografiğinizi kendi sitenizdeki içeriğe link verecek şekilde eklemelisiniz. Bu sayede, kaliteli ve otoriter domainlerden backlink elde etmiş olacaksınız. Aşağıda birkaç örnek bulabilirsiniz. “infografik ekle” veya “infografik gönder” gibi Google aramaları yaparak daha fazla siteye ulaşabilirsiniz.
- visual.ly
- http://infografi.co/tr
- http://infografik.com.tr/
- pinterest.com
- www.slideshare.net
Ayrıca, sizin konunuzla alakalı diğer blog yazılarına, içeriğinizi gönderip, paylaşmalarını isteyiniz. Paylaşan kişilerden, sizin sitenizi referans göstermelerini ve link vermelerini rica ederbilirsiniz.
Adım 5: infografik görselinizi ve linkini sosyal medya hesaplarınızdan paylaşın.
6-İçeriklerinizi Google Rankbrain Güncellemesine uyumlu hale getirin.
Google düzenli bir şekilde arama algoritmasını güncellemektedir. Arama sonuçlarında başarılı bir şekilde üst sıralara çıkmak istiyorsanız, Google’ın yeni algoritma güncellemelerinden ve uygulamalarından farkında olmalısınız.
Google’ın en önemli sıralama faktörü, Rankbrain adı verilen bir algoritmadır. Rankbrain arama sonuçlarını analiz etmeye yarayan bir yapay zeka sistemidir. Bir içerik sayfasının ne ile ilgili olduğunu ve bunların insanların aradığı anahtar kelimelerle nasıl ilgili olduğunu öğrenir. Aslında, yapılan bir aramayı alakalı sonuçlar ile değerlendirir.
Eskiden, bir anahtar kelimenin yüzlerce farklı varyasyonunu, sayfada geçirince bu anahtar kelimede arama sonuçlarında daha üst sıralarda gelinebiliyordu.
Mevcut durumda içeriğinizin en 300 kelime olması gerekiyor ve ilgili hedef kelimenin bu içerik içinde yüzde 2-3 arasında bulunması gerekir. Ayrıca, hedef anahtar kelimenin konusuyla ilgili ve alakalı kelimelerinde bu metinde yer alması gerekiyor.
İlgili alakalı long tail kelime gruplarını ve metinleri bulabilmeniz için 2 yöntem vardır:
- AdWords Keyword Planner
- Google Arama ilk sayfa sonucu
Örneğin, dukan diyeti hakkında bir içerik yazmak istiyoruz. SEO hedef kelimemiz: “dukan diyeti”. AdWords Keyword Planner’dan “dukan diyeti” yazdığınızda alakalı kelimeleri içeren sonuçları görebilirsiniz.
Ayrıca, hedef kelimenizi Google yazdığınızda en altta bu kelime ile ilgili yapılan en yakın ve en çok aranan kelime türevlerini bulabilirsiniz. Bu çıkan alakalı kelimeleri yazınızın alt başlıklarınızda mutlaka kullanmaya çalışın. Yani, Dukan Diyeti hakkında bir yazı yazıyorsanız, alt başlıklarda Dukan Diyeti Örnek Menü, Dukan Diyeti Nasıl Yapılır ve Dukan Diyeti Evreleri hakkında ayrıntıları ele almalısınız. H1, H2 ve H3 başlık yapılarını kullanarak Google aramalarında en çok aranan kelime gruplarında bu başlıklara yer vermek sıralamada çok iyi sonuçlar verir. Etkili SEO Teknikleri arasında kullanıcılara bir konuda faydalı bir içerik sunmak ve bu içeriği ayrıntılı ele almak çok önemlidir.
7- En az 1,000 kelimelik içerikler yazın.
Özellikle Amerika’da yapılan araştırmalarda, ilk sayfa sonuçlarında ilk sırada çıkan sonuçlar ortalamada 1,890 kelime içerdiği görülmüştür. İçerik uzunluğu ile Google Arama Sonuçları sıralamaları arasında yadsınamaz bir ilişki vardır. Aranan kelime ile ilgili hedef sayfa ne kadar çok alakalı ve zengin bir sonuç sunuyorsa, Google bu sonucu daha üst sıralarda gösteriyor.
Tabiki, Türkiye’de içerik uzunluğu ve sıralama yurtdışına göre farklılık gösteriyor. Yaptığım SEO teknikleri denemelerine göre ortalama olarak en az 1,000 kelimelik içerikler sıralamaya daha üst sayfalardan girip, diğer kısa olan içeriklere göre daha hızlı yükselme gösteriyorlar.
İçerik uzunluğu kadar kalitede çok önemlidir. Marifet, konunun her parçasını okuyucu için ilgi çekici yapabilmektir. Kullanıcılar için daha değerli bir hale getirmek, otomatik olarak Google içinde değerli hale getirmektedir.
Daha uzun içeriğin önemli bir yararı, doğal olarak alakalı anahtar kelimeleri içermesi ve bu alakalı kelimelerde de görünürlük elde edecek olmanızdır.
Düzenli olarak zengin içerik paylaşıyor olmanız sitenizi ve sayfalarınızın kalite puanını önce kullanıcılar, sonra Google algoritmasında çok daha değerli kılacaktır.
8- Konunuzla alakalı kişilerin görüşlerine yer verin.
Burada demek istediğim, derleme listesi veya röportaj çalışması gibi yazılar üretip, paylaşılmasını sağlamak.
Örneğin, yukarıdaki örnek konumuz Dukan Diyeti yazımızı ele alalım. Bu tarz içeriği oluştururken, takipçisi ve site ziyaretçisi size göre yüksek Diyetisyenler bulunur. Dukan Diyeti hakkında ayrıntılı yazı hazırladığınızı ve bu yazıda kendisine de yer vereceğinizi bahsedip, Dukan Diyetini sağlıklı bulup bulmadığını kısaca sorabilirsiniz.
Güzel bir e-posta veya nazik bir sosyal medya mesajıyla iletişime geçmeniz çok önemlidir. Bu konu hakkında 20 Diyetisyen ile iletişime geçip, geri dönüş aldığınız Diyetisyenlere yazınızda yer verebilirsiniz.
Yazınız yayınlandıktan sonra, kendilerine teşekkür edip, yazdığınız yazıyı gönderip kendi sitelerinde veya sosyal medya hesaplarında (facebook, linkedin, twitter, google plus, vs) paylaşmalarını rica edebilirsiniz. Görüşme yaptığınız bu uzmanlar sayesinde, bu konuyla alakalı hedef kitleye görünürlüğünüzü hızlıca arttırabilirsiniz.
9- Sosyal medya için takipçilerinize fayda sağlayan içerikler üretin.
Web sitenizi yeni açtıysanız, Domain Authority ve yazıdığınız yazıların sayfalarının Page Authority değerleri düşük olacağı için Google Arama sonuçları sıralamalarında doğal olarak geride olacaksınız.
Arama sonuçlarında çıkan sayfaların değerlerini görmek için Google Chrome kullanıyorsanız, MozBar eklentisini indirip bu değerleri çıkan sonuçlarda görebilirsiniz. Örneğin, Dukan Diyeti diye aratınca ilk sırada çıkan sonucun Domain Authority (DA) değeri: 24; Page Authority (PA) Değeri: 17’dir.
Bu çıkan değerleri kendi sitenizin ve sayfasının değerleri ile karşılaştırabilirsiniz. Daha yüksek değerler elde etmek sıralamada daha iyi yer edinebileceğizi göstermektedir. Bu değerler değerler çok çeşitli faktörler sonucu oluşmaktadır: domain yaşı, içerik uzunluğu, yazınıza verilen backlinkler, kullandığınız anahtar kelimeler, vs.
Sayfa otoritenizi ve domain otoritenizi sosyal medya platformlarını kullanarak arttırabilirsiniz. Birçok sosyal medya platform’unun domain authority değeri 90’nın üzerinde olduğu için, bu platformlardan sağlayacağınız kaliteli linkler ve trafik sayesinde sizin sayfanızın ve domainin değeri düzenli bir şekilde artacaktır. Son gelen güncellenmeler neticesinde, hiç bir kaynaktan backlink almasanız bile sadece sosyal medyadan gelen backlinkler ile ilk sayfa sonuçlarında yer alabilirsiniz. Sosyal medyada paylaşılan içerikler yaratmak en etkili SEO teknikleri 2019 ve SEO taktikleri arasında yer almaktadır.
Sosyal medya platformlarını etkili kullanmak, sadece profil oluşturup, hemen link eklemek değildir. Bu şekilde oluşturacağınız linklerin sizin sitenize ve sayfasına hiçbir değeri olmayacaktır.
Profil oluşturduktan sonra belli bir içerik ve takipçi seviyesine ulaştıktan sonra sitenize link içeren yazıları ve postları paylaşmanız tavsiye ediliyor. Etkili kullanabileceğiniz bazı sosyal medya platformları:
Facebook: Oluşturduğunuz içerikleri, facebook sayfanızdan paylaşabilir sonrasında içerikle alakalı facebook gruplarına üye olup, içeriğinizi paylaşabilirsiniz.
Twitter: Düzenli olarak yazdığınız yazıları hastag kullanarak post edin. Yazınızda kişilerin görüşlerine yer verdiyseniz onlarıda mention yapmayı unutmayın.
Google Plus: Google’un kendi sosyal medya platformu olduğu için, SEO’ya direk etkisin olduğu aşikar. Yazdığınız içerikleri, hem kendi hesabınızdan düzenli olarak paylaşın hemde Google + Topluluklarında paylaşın.
Tumblr: Yazdığınız içeriklerin biraz farklılaştırarak birkaç farklı özet versiyonlarını hazırlayın. Düzenli olarak Tumblr hesabınızdan link vererek paylaşın.
Scoop.it: Tumblr’da kullandığınız aynı mantığı scoop.it içinde kullanabilirsiniz.
Slideshare: Bu platform, dofollow link veren çok güçlü bir sunum paylaşım mecrasıdır. Hazırladığınız içerikler ile PowerPointi kullanarak 5-10 sayfalık sunum hazırlayabilirsiniz. Bu sunumun sonuna, daha fazla bilgi veya kaynak olarak kendi sitenizin linkini büyükçe koyabilirsiniz. Bu şekilde hazırladığınız sunumları upload ederek, kendi sitenize düzenli bir şekilde backlink elde edersiniz.
StumbleUpon: StumbleUpon özetle, ilgi alanları ve beğenirden yola çıkarak yeni websitelerini ve blogları keşfetme aracıdır. Aynı zamanda sosyal ağ, sosyal arama motoru ve sosyal imleme sitesidir. Basit kullanımı sayesinde biraz aktif kullandıktan sonra, kendi yazılarınızı beğendiğiniz URL olarak düzenli bir şekilde ekleyebilirsiniz.
Pinterest: İnternet üzerinde, beğendiğiniz görselleri çeşitli kategoriler altında pinleyebileceğiniz bir sosyal ağdır. Aktif olarak kullanmaya başladıktan sonra, profilinizden kendi sitenize link alabilir. Pinlediğiniz görsellerin başlıklarına kendi websitenizin ismini yazarak indeksiz URL sayınızı arttırabilirsiniz.
10- İçerikleriniz arasında ileri düzeyde site içi linkleme yapın.
Etkili SEO teknikleri ve SEO taktikleri arasında site içi link inşası en önemli noktalardan biridir. Sitenizi crawl etmeye gelen Google botları, iyi bir site içi linkleme yöntemi yaptıysanız tüm içeriklerinizi hızlıca indeksleyebilir. Bir konu hakkında birden fazla içeriğiniz mevcut ise, yazılarınız arasında doğal olarak link vermelisiniz. Örneğin Dukan Diyeti ve Sağlıklı Diyet Listeleri konulu 2 yazınız mevcut. Bu iki yazı arasında metinde uygun bir anchor text kullanarak birbirleri arasına link vermelisiniz.
Burada aşıraya kaçmamak önemlidir ve her bir linkte farklı anchor text (bağlantı kelimesi) kulanarak vermeye çalışın. Aynı kelime ile sürekli alacağınız linkler SEO çalışmanızı geriye götürebilir.
Her seferinde farklı kelime türevleri ile link almasınız. Örneğin, farklı içeriklerinizden Dukan Diyeti, Dukan Diyeti Listesi, Örnek Dukan Menüsü gibi kelime türevleri ile Dukan Diyeti yazınıza link sağlayabilirsiniz.
Sürekli aynı kelime ile link almanız yani over-optimized anchor text kullanımı SEO çalışmalarınıza olan etkiyi azaltır.
Ayrıca düzenli olarak, son girdiğiniz içerikten, bir önceki yazınızın başlığını kullanarak yazınıza link verebilirsiniz. Bu şekilde, yazılarınız arasında link çemberi oluşturabilirsiniz.
11- Güçlü sayfalarınızdan sıralaması düşük sayfalarınıza link gönderin.
Mevcut sitenizde, Google Arama sonuçlarında 2. ve 3. sırada yer alan sayfalarınız yer alabilir. Bu sayfalardan, daha düşük sırada yer alan sayfalara link verirseniz kaliteli sayfanızdaki link juice (değer), öteki sayfanıza geçmiş olur.
Yüksek otorite değerine sahip sayfalardan alacağınız bağlantılar, içeriğinizin değerini yükseltir. Şu şekilde de düşünebilirsiniz. Yüzde 100 aynı tasarım ve aynı içeriklere sahip iki web siteniz var. Her faktör aynı olsaydı, en fazla bağlantıya (backlink) sahip olan site arama sonuçlarında daha üst sırada yer alacaktı.
Kaliteli sayfalarınızdan alacağınız iç bağlantılar sayesinde, içeriğinizin hızlı indekslenmesini sağlar ve kalite değerini arttırırsınız. Güçlü sayfalarınızdan vereceğiniz akıllı site içi bağlantılar ile diğer içeriklerinizin sıralamada yükselmesini sağlayabilirsiniz. Etkili SEO teknikleri 2019 ve SEO taktikleri arasında site içi linklemeyi öğrenmek ve bunu iyi bir şekilde uygulamak çok elzemdir.
12- Rakiplerinizin, SEO ile trafik sağladığı anahtar kelimelerini bulun ve kullanın.
Rakip analizi aslında her hangi bir işe başlamadan önce yapmanız gereken ilk iştir. Rakipleriniz ne kadar güçlü, rakiplerinizi geçmek için neler yapmalısınız sorularına hazırlık olarak bir yol haritası çizmelisiniz.
Rakiplerinizin aylık ziyaretçi sayılarını, hangi kelime ve kelime türevlerinden trafik aldığını, ne kadar backlinkleri olduğu gibi verileri öğrenip, buna göre yol haritası ve strateji belirlemelisiniz. Bu verilere SimilarWeb veya Semrush kullanarak ulaşabilirsiniz.
Örneğin, yoldaolmak adlı gezi blogger sitesini Semrush ile incelediğimizde aylık 122bin organik ziyaretçi olduğunu görebilir ve siteyi açtığından beri sitesine toplamda 2,8bin backlink sağlamış.
Organik olarak en çok ziyaretçiyi, alaçatı, tayland, malezya ve safranbolu kelimelerinden almaktadır. Alaçatı kelimesinde ilk sayfada yer alıyor. Aylık trafiğinin yaklaşık yüzde 15’in bu kelimeden geldiğini kolaylıkla görebiliyoruz.
Ayrıca, bu sitenin en yakın rakiplerini “main organik competitors” altında kolaylıkla görebiliriz. Yaptığımız rakip analizi ve trafik sağlanan anahtar kelime türevlerine göre içerik stratejimizi belirlemeliyiz. Bu yol haritasına göre de içerik çalışmalarımıza yön vermeliyiz.
13- AdWords Reklamlarında çıkan sonuçlara göre içerik başlıklarınızı geliştirin.
Yazdığınız içeriğinize etkili bir başlık koymak tıklanma oranınızı arttıracaktır. Bu konuda, yazdığınız konuyla ilgili Google Aramalarında çıkan AdWords reklamlarına bakıp, kullanılan başlıklar çok iyi fikirler verebilir.
Profesyonel kullanılan Google AdWords reklamlarında kullanılan başlıklar kısa ve hedef kelime yarışı için optimize edilmiştir. Tıklanma oranı yüksek olan başlıklar hakkında fikir edinmek için harika bir kaynak. Aynı mantıkla, organik aramalar için sıralamada tıklanma oranı yüksek bir başlık yer alabilir, kolayca hedef müşteri kitlesine ulaşabilir.
Ayrıca başlıklarınızı long-tail kelime hedeflemelerini içerecek şekilde kurarsanız. Yazdığınız makale hem bu madde hem de diğer maddelerde ki uyguladığınız etkili seo teknikleri 2019 ve seo taktikleri ile sıralamalarda kolaylıkla yer alır, yüksek tıklanma oranı ile kısa kelimelerde de öne çıkmaya başlar.
14- SEO için, sayfa başlıklarında (title) birden çok anahtar kelime kullanın.
Arama sonuçlarında görüntülenen başlıklar hem çarpıcı hem de birden çok anahtar kelime içerecek şekilde kullanabilirsiniz. Örnek olarak, AjansAD diye aratınca, aşağıdaki gibi ilk sırada çıkan ekran görüntüsünü bulabilirsiniz.
AjansAD Dijital Pazarlama Ajansı | İnternet Reklam Hizmetleri şeklinde kullandığımız başlık hem markayı, hem dijital pazarlama ajansı hem de internet reklam gibi birden çok anahtar kelime içermektedir.
Aslında anlatmak istediğimiz, cilt konusunda bir yazı yazmak isterseniz,
- cilt bakımı
- sonbaharda cilt bakımı
- kil maskeleri
- sonbaharda cilt bakımı nasıl yapılır?
Yukarıdaki long-tail kelime grupların her birinin arama hacmi vardır. Bu kelimeler ile etkili ve birden çok anahtar kelime içerecek şekilde bir başlık oluşturabilirsiniz. Örneğin:
Sonbaharda Cilt Bakımı Nasıl Yapılır? En iyi Kil Maskeleri
Bu şekilde kullanacağınız bir başlık, birden çok arama sonuçlarında yer alacaktır. Görüntülenme oranına göre yüksek tıklanma oranı olacağı için Arama sonuçları sıralamasında hızla yükselecektir. Etkili seo teknikleri 2019 ve seo taktikleri arasında başlık optimizasyonu ile çok iyi sonuçlar alabilirsiniz.
15- Google Search Console istatistiklerinizi inceleyin.
Organik aramalarda görüntülenme ve tıklanma oranlarınızı Google Search Console üzerinden görebilirsiniz. Websitenizi mutlaka, Google Search Console ile entegrasyonunu gerçekleştirmelisiniz. Google Search Console entegrasyonu için websitenize Robots.txt ve Sitemap.xml dosyalarını oluşturmalısınız.
Görüntülenme ve tıklanma oranlarınızın yanı sıra, google bot’larının sitenizle ilgili karşılaştığı sorunları görmek için güçlü bir araçtır. Google Search Console ayarlarında düzenli aşağıdakileri kontrol etmelisiniz.
- Arama Trafiği (Search Traffic -> Search Analytics)
- Tarama Hataları (Crawl -> Crawl Errors)
- Robots.txt Tester
- Sitemaps
Tarama hataları bölümünde özellikle 404 hatası alınan sayfalarınızı görüp, 301 yönlendirmeleri ile düzeltmelisiniz. Ayrıca, en üstte mesajlar kutunuzu takip ederseniz, aksiyon almanız gereken noktaları Google size mesaj olarakta göndermektedir. Google Search console bilginizi etkili SEO teknikleri 2019 ve SEO taktikleri uygularken her geçen gün arttırın. Bir süre sonra, Google Search Console ve Google Analytics’i gözü kapalı kullanacak şekilde kendinizi geliştirmeye çalıştırın. Oradaki veriler, yeni ve etkili SEO teknikleri bulmanızda altın madeni değerindedir.
16- Eski içeriklerinizi organik trafik potansiyeline göre düzenli güncelleyin.
Eski içeriklerinizi organik trafik potansiyeline göre güncellediğinizde, o içerik sıralamada etkili bir şekilde yükselişe çıkabilir. Düşük performans gösteren yazılarınızı Google Analytics ve Google Search Console üzerinden görebilirsiniz.
Sıralamalarda geride yer alan makalelerinizin başlık, meta description ve H1 ve içerik uzunluğunu kontrol edip, iyileştirmeler yapabilirsiniz. Daha etkili ve birden çok anahtar kelime içeren bir başlık ve meta description açıklamaları kullanabilirsiniz. Daha sonrasında içeriğinizi kontrol edip, güncel gelişmeler ve daha iyi açıklamalar ile içeriğinizi zenginleştirip, biraz daha uzun bir makaleye dönüştürebilirsiniz.
Bu teknik ile sıralamada geriye giden veya geride olan makalelerinizin kısa sürede yükselişe geçmesini sağlayabilirsiniz. Yazmaya başladığınızda, her seferinde SEO için daha iyi bir makale yazacağınız için, ilk yazdıklarınızı düzeltmek ve daha etkili bir hale getirmek çok kolay olacaktır.
Olabildiğince açıklamalı yazmaya çalıştık. Etkili SEO teknikleri 2018 ve uyguladığınız SEO taktikleri ile aldığınız sonuçları veya fikirlerinizi aşağıya yorum olarak bırabilirsiniz. İçeriğimizi beğendiyseniz, sosyal medya paylaşım butonlarından paylaşabilirseniz çok seviniriz.
çok güzel dev konu maşallah başarılarınızın devamını diliyorum. Gerçekten çok başarılı bir iş çıkarmışsınız hocam..
guzel bir icerik olmus paylasim icin tesekkurler. ozellikle seo analiziyle alakali gercekten ogretici bilgiler vermissiniz bravo
verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.
İlginiz için teşekkürler.
Oldukça Başarılı bir çalışma Teşekkürler
Teşekkürler.