Google Reklamları Nasıl Verilir? İşinizi Büyütmenin 10 Altın Kuralı

Birçok küçük ve orta ölçekli firmalar Google reklamları ile işlerini ve satışlarını başarıyla büyütüyorlar. Bu yazımızda, Google reklamları nasıl verilir ve işinizi büyütmenin 10 altın kuralından bahsettik.

Google Reklam Nedir?

Google reklamları denince ilk akla gelen google arama motorunda yapılan aramaların sonucunda en yukarıda ve en aşağıda çıkan sponsorlu metin reklamlarıdır. Ancak şu anda google reklamları bunların çok ötesine geçmiş durumdadır. Metin reklamları dışında aşağıdaki mecralar da Google reklamlarının içinde yer almaktadır.

  • Google Görüntülü Reklam Ağında yayımlanan görsel reklamlar (GDN Banners)
  • Youtube sitesinde yayımlanan video reklamlar (Youtube Ads)
  • Gmail’da yayımlanan GSP reklamları (Gmail Sponsored Ads)

Google Reklamları ile İşinizi Büyütmenin 10 Altın Kuralı

1.Maliyetlerinizi Kontrol Edin.

Unutmayın ki Google Reklamları kullanmak için herhangi bir minimum bütçe limitiniz bulunmamaktadır. Kampanyalarınızda harcamak istediğiniz günlük bütçeyi siz belirlersiniz.

(Bkz. Kampanya Bütçesi) Ayrıca sitenize alacağınız bir tıklama için de ne kadar ücret ödemek istediğinize de karar verebilirsiniz. (Bkz. Maksimum Tıklama Başı Maliyet)

2. Dönüşümleri takip ederek performansınızı ölçümleyin.

Google reklamları ile, reklamlarınıza tıklanma adedini ölçümleyebildiğiniz gibi sitenizin içinde tanımladığınız dönüşümleri de takip edebilirsiniz. Dönüşüm kelimesinden kasıt aslında sizin koyduğunuz hedeftir ve sizin onu nasıl tanımladığınıza bağlı olarak değişkenlik gösterir, dilerseniz bir form doldurma olur, dilerseniz bir satın alma olur. (Bkz. Dönüşümler / Conversion) Dönüşümleri ölçümleyerek hangi kampanyanızın, hangi kelimelerinizin iyi performans gösterdiğini izleyebilir buna göre Google reklamları ile aldığınız form sayısını ya da satış miktarını arttırabilirsiniz. (Bkz. Performans Optimizasyonu)

3.Google Reklamları için özel varış sayfası tasarlayın.

Reklamlarınızı sitenizin ana sayfasına yönlendirmek yerine, onlara özel tasarlanmış varış sayfalarına yönlendirmeniz daha doğru olacaktır. (Bkz. Varış Sayfası / Landing Page) Varış sayfalarında önemli olan nokta müşterinize reklamınızda ilettiğiniz mesajı ve vadettiğiniz hizmetleri net bir şekilde anlatmak ve onları aksiyon almaya yönlendirecek hamleleri uygulamaktır. (Bkz. Varış Sayfası Optimizasyonu / Landing Page Optimization) Ayrıca Google reklamları ile gelen trafiği özel varış sayfalarına yönlendirmeniz daha sonrasında o kişileri tekrardan hedeflemek istediğinizde, sizin o sayfayı görmüş kişilere reklam göstermek için filtre koymanıza imkan sağlayacaktır. (Bkz. Yeniden Pazarlama / Remarketing)

4. Google Görüntülü Reklam Ağından faydalanın

Bir resmin 1000 sözcükten daha değerli olabileceğini unutmayın. Görüntülü reklam ağında göstereceğiniz, iyi tasarlanmış bir görselle potansiyel müşterilerinize kendinizi çok daha iyi ifade edebilme şansızını olduğunu hatırlayın. Çeşitli görsel boyutları sayesinde birçok farklı sitenin, birçok farklı bölümünde yer alma şansınız olacağını bilin. (Bkz. Google Banner Boyutları) Bunun dışında müşterilerinizi görüntülü reklam ağında hedeflerken dilerseniz belirli bir web sitesini, dilerseniz sitenizi önceden ziyaret etmiş kişileri yeniden hedefleyerek ve dilerseniz de belirli anahtar kelimeleri ya da başlıkları içermesine göre onlara ulaşabilirsiniz. (Bkz. GDN Hedefleme Çeşitleri)

 5. Anahtar Kelime – Metin Reklamı – Varış Sayfası üçlüsünün uyumluluğuna önem gösterin.

Google arama reklamlarında üç kısmın birbiriyle uyum içerisinde olması çok önemlidir. Müşterinin yaptığı arama sonucunda tetiklenecek anahtar kelimeniz, bu anahtar kelimenizin tetiklenmesi sonucu görüntülenecek ve sizi kullanıcıya anlatacak olan metin reklamınız ve de kullanıcının reklamınıza tıklaması sonucunda sitenize ulaşacağı varış sayfası.

Bu üçlünün birbiriyle uyum içinde olması hem kullanıcınıza olumlu bir deneyim yaşatmanızda hem de Google’ın, reklamınızın kalitesini anlamasında önemli bir ölçüt olacaktır. (Bkz. Kalite Puanı / Quality Score)

6. Long-tail anahtar kelimelere odaklanın.

Anahtar kelimelerinizin long-tail olması demek, çoğunlukla üç veya daha fazla kelimeden oluşan, genel bir kategoriden ziyade detaylı bir ürün ya da konsepti anlatması anlamına gelir. (Bkz. Long-tail kelimeler) Örneğin, beyaz eşya kategorisi için düşündüğümüzde “buzdolabı” long-tail bir kelime değilken “Arçelik 2487 buzdolabı” daha long-tail bir kelimedir. Long-tail kelimelerin aranma hacmi diğer genel kategoride ki kelimelere göre oldukça düşüktür. (Bkz Kelimelerin Aranma Hacmi) Ancak bu kelimelerden gelecek trafiğin forma ya da satışa dönüşüm oranı çok daha yüksek olacaktır. (Bkz. Dönüşüm Oranı) Long Tail kelimelerin adedi çok fazla olabileceğinden hacim konusundaki düşüklüğü gireceğiniz kelimelerin adedinin fazlalığıyla yüksek aranma hacimlerine ulaştırmanız mümkün olacaktır.

7. Anahtar kelimelerde, eşleme seçeneklerinden size uygun olanı seçin.

Eşleme seçeneklerinin iyisi kötüsü diye bir durumun olmadığını bilmekte fayda vardır. Her birinin daha faydalı ya da daha etkisiz olduğu durumlar söz konusudur. Sizin sektörünüze, iş modelinize ve de yaptığınız hedeflemeye göre uygun olan eşleme seçeneğini seçmeniz gerekir. (Bkz. Anahtar Kelime Eşlemeleri)

Tam eşleme kelimeler seçtiğinizde hedeflediğiniz kelimenin kullanıcının arama terimiyle aynı olacağını bilirken ödemeniz gerekecek maliyetin yükseleceğini de hesap etmeniz gerekir. Kelime hedefinizi daraltmanın bedeli o kelime için talebinizin ve dolayısıyla da onun için ödemek isteyeceğiniz meblağın yükseleceği anlamına gelir. Geniş eşleme kelimeler seçtiğinizde ise maliyetleriniz düşerken istemediğiniz düşük alakalı arama terimlerinin de anahtar kelimelerinizi tetikleyeceğini bilmeniz önemlidir. Bu yüzden anahtar kelimelerinizi geniş eşleme yaptığınızda negatif anahtar kelimelerine de çok önem vermeniz gerekmektedir. (Bkz. Negatif Anahtar Kelimeler)

8. Anahtar kelimelerinizden daha önemli olan şeyin, o kelimeleri tetikleyen kullanıcı arama terimleri olduğunu unutmayın.

Her ne kadar Google Reklamları yaparken en çok duyduğunuz terimlerden biri anahtar kelime olsa da aslında sizi daha da çok ilgilendiren, anahtar kelimenizin tetiklenmesine neden olan kullanıcınızın Google arama motorunda yapmış olduğu arama terimidir. (Bkz. Arama Terimleri) Örneğin siz geniş eşleme olarak “Samsung cep telefonu” anahtar kelimesini eklediniz. Ancak kullanıcı “Samsung cep telefonu kılıfları” diye aradığında da reklamınız gösterilebilir. Bu durumda aslında kılıf satmıyorsanız belki de hiç hedeflemediğiniz bir kişiyi sitenize çekmiş olabilirsiniz. Bunun için arama terimlerinizi düzenli olarak gözden geçirmeniz ve istemediğiniz terimlerin kaldırılmasını sağlamanız önemlidir. (Bkz. Arama Terimleri Raporu)

9. Test Edin

Google reklamları ile yapılan çalışmaların en önemli özelliği ölçülebilir olmasıdır. O yüzden her şeyi sürekli test edin böylece aldığınız performansı yükseltin. Bir yerine birden çok reklam girerek hangisinin daha iyi sonuçlar getirdiğini test edin. Aynı şekilde, anahtar kelimelerinizi, eşleme seçeneklerini, reklam görsellerinizi, varış sayfalarınızı ve kampanyalarınızı sürekli test edin.

10. Analiz Yapın ve Ölçümleyin

Yaptığınız test sonuçlarını analiz edin. Bunun için reklamların kendi panellerini kullandığınız gibi excel ve değişik analiz araçları üzerinden de daha kompleks ve detaylı analizler yapmanız faydalı olacaktır. (Bkz. İleri Düzey Performans Analizi) Analizlerinizden edindiğiniz sonuçlara göre bütçe ve tıklama başı maliyetlerde değişiklikler yaparak performansınızı iyileştirin.

Google Reklamları Nasıl Verilir?

Google reklamları nasıl verilir veya Google reklamı vermek istiyorum diyorsanız (Google Ads) öncelikle bir Google hesabınızın bulunması gerekmektedir. İşte adım adım Google AdWords yani Google Reklamları nasıl verilir? 

Google hesabınız varsa o zaman aşağıdaki linke tıklayarak başlayabilirsiniz.

https://adwords.google.com

  • “Hemen Başlayın” butonuna tıklayın.
Google Reklamlari Hemen Baslayin - AjansAD
  • E-posta adresinizi ve websitenizin URL’ini doldurarak devam edin.
Google Reklamları Eposta Adresi Adımı - AjansAD
  • Kampanyanızın ayarlamalarını gerçekleştirin.
    • Günlük bütçe miktarını girin.
    • Reklamlarınızın gösterilmesini istediğiniz ülke, şehir ya da bölgeleri seçin.
    • Reklamlarınızın Arama ağında mı yoksa görüntülü reklam ağında mı görülmesini istediğinize karar verin
    • Anahtar kelimelerinizi seçin.
    • Teklifinizi belirleyin
    • Metin reklamınızı girin.
  • Ödeme bilgilerinizini girin.
    • Faturalandırılacağınız ülkeyi girin.
    • Saat dilimini seçin. (Saat dlimi daha sonra değiştirilemeyeceği için lütfen dikkatli girin)
    • Hesap türünü seçin (İşletmenize ait bir hesap mı yoksa kişisel bir hesap mı)
    • İsim ve adres bilgilerinizi doldurun
    • Ödeme yönteminizi seçin (Ödemelerin manuel mi yoksa otomatik mi yapılmasını istediğinize karar verin)
    • Kart bilgilerinizi girin.
Google Reklamları Ödeme Bilgileri Adımı

Tebrikler! Google reklamları nasıl verilir sorununu başarıyla aşarak ilk Google reklamınızı oluşturmuş oldunuz.

Google reklamlarıyla ilgili en sık sorulan soruların cevaplarını aşağıda bulabilirsiniz.

Google Reklam Fiyatları Ne Kadar?

Google reklam fiyatları, kelimeden kelimeye hatta kullanıcının Google’da yaptığı her aramada değişiklik gösterir. Ancak kelimelere ortalama olarak ne kadar fiyat ödeyeceğinize Anahtar Kelime Planlayıcı (Keyword Planner) aracılığıyla bakabilirsiniz. Merak ettiğiniz kelime için ortalama Google reklam verme fiyatını aşağıdaki linke tıklayarak bulabilirsiniz.

http://adwords.google.com/KeywordPlanner

Google Reklam Ajansı Nasıl Bulabilirim?

Google reklam ajanslarını bulmak için google.com.tr’de kendiniz bir araştırma yapabileceğiniz gibi bunun dışında Google İş Ortağı (Google Partner) bulmak isterseniz de o zaman aşağıdaki linkten arama gerçekleştirebilirsiniz.

https://www.google.com/partners/

Ücretsiz Reklam Vermek İstiyorum, Ne Yapabilirim?

Ücretsiz Google reklamları nasıl verilir diye birçok soru ile karşılaşıyoruz. Google reklamı vermek ücretlidir. Ancak Google’da “50 TL harcayın, 50 TL promosyon kazanın” gibi bir promosyona rastlayabilir ve bundan faydalanabilirsiniz. Hesabınıza bir promosyon tanımlanmış mı görmek için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.

https://adwords.google.com/p/promo/StatusPage

Google Reklamdan Para Kazanmak Mümkün mü?

Ziyaret edilen bir websiteniz mevcutsa, sitenizdeki trafikten para kazanmanız mümkündür. Bunun için Google Görüntülü Reklam Ağı’na kaydolmanız gerekmektedir. Kayıt için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.

https://www.google.com.tr/adsense/start/

Google Reklam Almak İstiyorum, Ne yapmalıyım?

Websitenize Google Reklamı almak için sitenizi Google Görüntülü Reklam Ağına kaydetmeniz gerekmektedir. Daha sonra Google Adsense hesabınız üzerinden sitenizde yayımlanacak reklamları yönetebilirsiniz. Kaydolmak için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.

https://www.google.com.tr/adsense/start/

Google Reklam Verme Ücretsiz mi?

Ücretsiz Google reklamları nasıl verilir? Google reklamı vermek ücretlidir. Google’da ücretsiz üst sıralarda çıkmanın yolu çıkmak istediğiniz kelimelere arama motoru optimizasyonu (SEO) yapmaktan geçer.

Google Reklam Kaldırmak İstiyorum, Nasıl yapabilirim?

Spesifik bir reklamı görmek istemiyorsanız sağ üst köşesindeki “X” ikonuna tıklayarak o reklamı görmemeyi sağlayabilirsiniz. Ancak genel olarak hiç reklam görmek istemiyorsanız o zaman reklam engelleyici (Adblocker) kullanmanız gerekir.

Google Reklam Verme Ücreti Nedir?

Google reklam ücretleri için bütçenizi siz belirlersiniz. Bir günde ne kadar harcamak istiyorsanız o kadar harcarsınız. Bu, dilerseniz 1 TL de olabilir dilerseniz 1.000 TL de olabilir.

Google Reklam Ayarları Değiştirilebilir mi?

Evet, Google reklam kaldırmadan da sadece ayarlarda değişiklik yapabilirsiniz. Google’da reklam kişiselleştirmeyi etkinleştirerek sizin için daha faydalı içerikleri görmeyi başarabilirsiniz. Google reklam ayarlarını değiştirmek için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.

https://adssettings.google.com/u/0/authenticated

Google My Business Nedir?

Google Business listelemesi Google arama motorunda yapılan arama sonuçlarında işyerinize ait adres, telefon, haritadaki yeri, çalışma saatleri ve kullanıcı yorumları gibi işinize ait önemli detayları sergilemenizi sağlayan platformdur. Google My Business’a aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

https://www.google.com/business/

Google AdWords Nasıl Yazılır, Anlamı Nedir?

Türkçesi reklam kelimeleri anlamına gelen AdWords Ad (Reklam) ve Words (Kelimeleri) kelimelerinin birleşimiyle oluşur ve ikisinin de baş harfi büyük olmak kaydıyla birleşik yazılır. Ancak Türkçe açısından çok kolay bir kelime olmadığı için birçok yanlış yazıldığı durum olmaktadır. Bunlardan en sık karşılaşılanlar “google adwors”, “google adworsd”, “google adw” şeklindedir.

Google AdMob Nedir?

“Ad” ve “Mobile” kelimelerinin birleşimiyle oluşan Google AdMob, kısaca Google AdSense’in mobil uygulama versiyonu denebilir. Yani trafiği olan bir mobil uygulamanız bulunuyorsa Google AdMob’a üye olarak, uygulamanızda yayımlanacak reklamları platform üzerinden yönetebilirsiniz.