SEO: Adım Adım Arama Motoru Optimizasyonu Rehberi (2018)
SEO – Adım Adım Arama Motoru Optimizasyonu Rehberi ile 2018 yılında websitenizi Google Arama sonuçlarında üst sıralarda yer alması sağlayabilirsiniz. İşletmenizin websitesini, kişisel blog sitenizi veya e-ticaret sitenizin trafiğinizi, hemen uygulayabileceğiniz bu taktiklerle katlayabilirsiniz.
Dijital pazarlama alanında SEO çalışmaları artık vazgeçilmez bir noktadır. Online deneyimin yüzde 90’ı, Google gibi arama motorlarında yapılan bir arama ile başlıyor. Google Arama Sonuçlarında ilk sayfada yer almak veya yer alamamak, olağanüstü getiri veya iflas arasında bir tercih yapmaya benzer.
Firmanız veya e-ticaret siteniz için, SEO konusunda bizlere iletişim sayfamızdan ulaşıp, ücretsiz bilgi alabilirsiniz.
Peki, SEO Nedir? Arama Motoru Optimizasyonu olduğunu biliyoruz, peki bu optimizasyon çalışmalarında neler yapılıyor. İçerik’ten tasarıma, site yapısından, seçilmesi gereken anahtar kelimelere, site içi bağlantı yapısından, site dışı backlink çalışmalarına kadar tüm detayları bu yazıda bulabilirsiniz.
Google ilk sayfa sonuçlarında yer almak, hatta en üstte en iyi sonuç olarak yer almak için seçilen anahtar kelimeler için websitesi içeriğinin optimize edilmesi gereklidir. Örneğin, bir Diyetisyen’siniz ve “Sağlıklı Diyet Listeleri” veya “Sağlıklı Beslenme” ile ilgili yapılan aramalarda ilk sayfada ve ilk sonuçta çıkmak istiyorsunuz, bunun için bu anahtar kelimeler etrafında oluşturuğunuz içeriğinizi geliştirmeniz ve tüm SEO ayarlarını gerçekleştirmiş olmanız gerekmektedir.
SEO Adım Adım Arama Motoru Optimizasyonu Rehberi İçeriği:
- Arama Motorları Nasıl Çalışır?
- White Hat ve Black Hat SEO Teknikleri
- SEO Dostu Site Yapısı ve Sayfa Yapıları
- Site-içi SEO Çalışmaları
- Site-dışı SEO Çalışmaları
Arama Motorları Nasıl Çalışır?
Yukarıda da belirttiğimiz üzere, online deneyimlerin, araştırmaların yüzde 90’ı Google, Yandex, Bing gibi bir arama motoru ile başlar. Türkiye’de, Statcounter verilerine göre, yüzde 96.7 Google, yüzde 2.7 Yandex arama motoru kullanılmaktadır.

Google Arama Sonuçlarında ilk çıkan 5 sonuç, yapılan tıklamaların yüzde 67’sini oluşturmaktadır. Yani arama yapan her 100 kişiden 67 kişi, arama sonuçlarındaki ilk 5 sonuçtan birine tıklamaktadır. Dolayısıyla, arama motoru sonuçlarında ilk sayfada yer almak ve ilk 5 sonuç arasında yer almak çok önemlidir.
İkinci veya daha sonraki sayfalarda yer almak sitenize yok denecek kadar az bir trafik getirecektir. Ancak, arama motoru sonuçlarında üst sıralarda yer almak için arama motorunun nasıl çalıştığını bilmeniz gerekmektedir.
Yapılan aramalarda çıkan sonuçlar, Google SEO kriterlerine göre çıkmaktadır. Google’ın en güncel algoritmasında 200 civarı kriter bulunmaktadır. İngilizceniz varsa, bu kriterlerin tamamını buradan okuyabilirsiniz. Ancak, bu yazımızda dikkat edilmesi gereken en önemli kriter hakkında detayları ele alıyor olacağız.
White Hat ve Black Hat SEO Teknikleri
SEO çalışmaları uzun vadeli sürdürülebilir, sonuç almaya odaklıdır. Aynı gün veya ertesi gün gibi kısa vadede sonuç almak için Google AdWords Reklamları yazımıza göz bakabilirsiniz.
Bu çalışmalarda kullanılan 2 teknikten bahsetmek istiyorum: White Hat (Beyaz Şapka) ve Black Hat (Siyah Şapka) teknikleri.
Google Algoritmalrını kandırmayı amaçlayıp, kısa sürede üst sıralarda yer almak için birçok kişi Black Hat SEO tekniklerini kullanmaktadır. Doğal ve özgün olmayan bu çalışmalar ile, site hızla yükselir ve daha sonrasında hızla düşer. Sonuçlarda sürekli dalgalanma yaşanır ve bazen site Sandbox yani arama motoru sonuçlarından çıkarılma cezası alır.
En yaygın kullanılan Black Hat Teknikleri:
- Kopya İçerik veya Spin Makale kullanımı
- Sayfanın her tarafına yerleştirilen ve sıkça tekrarlanan anahtar kelimeler
- Sonuçlarda gözüken içerik dışında, farklı bir sayfaya otomatik yönlendirme yapmak
- Sitenin içeriği ile ilgisiz yerlerden düşük kaliteli backlink almak
White Hat çalışmaları, sürdürülebilir, doğal ve özgün yöntemlere dayanır. Bu yöntemler ile arama motoru sonuçlarında istikrarlı bir şekilde yükselme gözlenir. Ayrıca, White Hat SEO Teknikleri başlıklı ayrıntılı yazımıza göz atabilirsiniz.
2018 Güncel White Hat Teknikleri:
- İlgili ve özgün içerik üretimi
- Anahtar kelime / içerik oranı
- Özgün ve Alt açıklamaları mevcut görsel kullanımı
- Site-içi HTML yapısının optimizasyonu (title, meta description, H1, H2 tagleri)
- Sitenin içeriği ile alakalı yüksek kaliteli backlink çalışmaları
Peki, gelelim artık Google Arama Sonuçlarında üst sıralarda yer almak için neler yapmanız gerektiğine. Adım adım uygulayabiliceğiniz bu teknikler ile üst sıralarda yerinizi hazırlayın.
SEO Dostu Site Yapısı ve Sayfa Yapıları
Arama Motoru Optimizasyonu çalışmalarının iki farklı adımı vardır. Site-içi SEO ve Site-dışı SEO çalışmaları olarak 2’ye ayrılır. Site yapısını ve sayfa yapılarını Google kriterlerine göre oluşturmak bunlardan ilkidir.
Site-içi çalışmalar, açılış hızı, responsive tasarım, başlığınız, içeriğiniz ve sayfa yapılarınız gibi değerlerin optimize edilmesidir. Google sıralama faktörlerinin birçoğu site-içi optimizasyon ile ilgilidir.
Site-içi ve site-dışı çalışmalarında yapmanız gerekenleri bakın Google nasıl özetliyor? : Google Starter Guide
Site mimarisinin ve sayfa yapılarının SEO kriterlerine göre optimize edilmesi çok önemlidir. Üst sıralarda yer alarak daha çok ziyaretçi almanın yanında, gelen ziyaretçilerin hemen çıkma oranının düşük olması sürdürülebilir başarı için gereklidir.
Site mimarisinin kullanıcı ve Google Bot’ları gözünde anlaşılır olması çok önemlidir. Özgün ve düzenli bir içerik girişinin sağlanıyor olması, Zombie yani zayıf içerik içeren sayfaların azaltılması, 404 hatası veren boş sayfaların ayıklanması, sayfa yapılarının tüm kriterlere göre optimize edilmesi site kalite puanını yükseltir. Site, Google indekslemesinde yüksek sıralarda yer alır.
Peki, site-için SEO çalışmalarında neler yapılır? İşte, öncelikli olarak yapmanız gerekenler:
Site-içi SEO Çalışmaları
Bu çalışma kapsamında 3 önemli kategori mevcuttur. İçerik, HTML Yapısı ve Site Mimarisi.
1- İçerik
Google Rankbrain güncellemesinden sonra, websitelerinin sunduğu içerikler çok önemli bir hal almıştır. İşin en temelinde, Google arama yapan kullanıcılarına, en alakalı ve kapsamlı sonuçları sunmayı amaçlar.
Şöyle bir arama yaptığımızı düşünelim: “ev yapımı peynir”. Google tüm interneti tarayarak, organik sonuçların ilk sayfasında evde peynir nasıl yapılır ve evde peynir yapma teknikleri hakkında sonuçları getirecektir.
Bunun yanında, yüzlerce ev yapımı peynir ürünleri satan online alışveriş siteleri gerilerde yer alacaktır. Google’ın esas hedeflediği, arama yapan kişiye, istediği sonucu tam olarak vermeye çalışıyor.
Google sizi her zaman, internet üzerinde taradığı en iyi ve en alakalı içeriğe yönlendirecektir. En yüksek kullanıcı deneyimini sunmayı hedefleyecektir.
Dolayısıyla, SEO yani arama motoru optimizasyonu için en önemli adım, websiteniz için harika içerikler üretmenizdir. Bu şuna benzer, en iyi pazarlama tekniklerini kullansanız bile kötü bir ürünü çok az satabilirsiniz. Aynı şekilde, en iyi teknikleri kullansanız bile, kullanıcı deneyimi kötü bir içeriği pazarlamanız ve ön sıralarda yer almasını sağlamanız çok zor olacaktır.
Google rankbrain algoritması güncellemesinden sonra, Google’ın gözünde bir içeriği en değerli kılan faktörler aşağıdaki gibidir.
Kalite: kullanıcı deneyimi yüksek ve kaliteli bir içerik hazırlamak işin en temel ve başlangıç noktalarından biridir.
Kaliteli içerik üretmek için bir konunun uzmanı veya öğretmen olmak zorunda değilseniz. Ayrıca, sıfırdan başlamak zorunda da değilsiniz. Sektörünüzle veya seçtiğiniz konuyla ilgili, Google üzerinde çıkan en iyi sonuçlara bakıp, onları taklit edebilirsiniz. Taklit etmek demek çıkan sonuçları direk kopyalamak anlamına gelmiyor.
Çıkan sonuçlardan, daha kaliteli, daha özgün ve daha derin bir içerik oluşturmak gereklidir. Yazmaya başladıktan sonra, içeriğiniz hakkında, konuyla ilgili önemli noktaları ve bileşenleri eklediğinizden emin olun.
Eğer, yazmaya yeni başlıyorsanız, tek seferde içeriğinizi bitirmeniz sizi zorlayacaktır. Ancak, belirlediğiniz noktalardan birini her gün yazarsanız, kısa süre içinde içeriğiniz gelişecek ve profesyonel bir görünüme sahip olacaktır.
Anahtar Kelime Araştırması – İçeriğinizi oluştururken anahtar kelime seçimlerinizi mutlaka planlamalısınız.
İşin temelinde, hedeflediğiniz ve sonuçlarda yer almak istediğiniz anahtar kelimeye veya anahtar kelime gruplarına yazınızın başlığında ve yazının genelinde yer vermelisiniz. Dolayısıyla, yazmaya başlamadan önce mutlaka anahtar kelime seçiminizi tamamlamanız gerekiyor.
Doğru ve en çok aranan anahtar kelime gruplarını keşfetmek için Google AdWords Keyword Planner aracından faydalanabilirsiniz. Keyword planner üzerinden anahtar kelimelerin Türkiye’de ne kadar bir aylık aranma hacmi olduğunu görebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken en önemli nokta yüksek aranma hacmi olan kelimelerde rekabet çok yoğun olabiliyor. O yüzden ilk başlarda biraz daha long-tail yani uzun kelime gruplarına odaklanmanız daha doğru olacaktır.
Ayrıca, Google Trends üzerinden aranma geçmişini kontrol edebilir, trend olan konuları ve ilgili anahtar kelime gruplarını bulabilirsiniz.
Anahtar Kelime Kullanımı – Seçtiğiniz anahtar kelimenize içeriğinizde %2-3 oranında yer vermelisiniz. Ayrıca, seçtiğiniz anahtar kelime ile ilgili semantik alakalı diğer kelimelere de yer vermelisiniz.
Google Algoritmaları yıllar geçtikçe çok akıllı bir hal almıştır. Anahtar kelimeyi yazının her yerinde kullanmak ve alakasız bir metin içine sıkıştırmak, sitenize ve sıralamalarınıza zarar verecektir. Dolayısıyla, içeriğe insan gözüyle odaklanıp, seçtiğimiz anahtar kelimeyi arayan insanlara faydalı olabilecek içerik üretmeliyiz.
Semantik alakalı kelimeleri bulmak çok kolaydır. Örneğin “ev yapımı peynir” diye bir arama yaptığımızda ilk sayfanın sonunda aşağıdaki gibi ev yapımı peynir ile ilgili aramalar yer almaktadır.

Dolayısıyla, hazırlayacağımız içerikte peynir nasıl mayalanır, mayasız ev yapımı peyniri, köy peyniri ve peynir yapımı videoları gibi alakalı diğer konularada değinmemiz ve bu ilgili anahtar kelimeleri kullanmamız gerekmektedir.
Güncelleme – Sitemizde yer alan içeriklerin güncel olmasına dikkat etmeliyiz. Örneğin “Google Seo” diye arama yapan bir kullanıcı 2015 yılına ait teknikleri veya açıklamaları okumak istemez. Böyle sonuçları gördüğünde, sayfayı direk kapatır. Bounce rate dediğimiz, hemen çıkma oranı güncelliğini yitirmiş sitelerde yüksek olur ve Google sıralamalarında bu içerikler geriler.
Dolayısıyla, yazdığımız içerikleri ve ele aldığımız konuları düzenli bir şekilde güncel tutmamız çok önemlidir. Güncelliyor olmak hem yazı içeriğimizin kalitesini arttırmış olacak hem de site genelinde kullanıcı deneyimi yükselecektir. Artan güncel içerik ve düşük çıkma oranları sayesinde, Google sıralamarında istikrarlı yükseliş korunacaktır.
Anahtar Kelime Seçimi
Anahtar kelime seçimine kısaca yukarıda değindik ancak detaylı bir şekile ele alınması gerektiğini düşünüyoruz. Arama motoru optimizasyonu çalışmalarında büyük önem arz eder.
Sitenizin rekabet edebileceğini ve dönüşüm oranı yüksek anahtar kelimeleri seçmek çok önemlidir. Anahtar kelime araştırmasına önemli derecede zaman ayırmanız gereklidir. Seçtiğiniz anahtar kelime etrafında bir kitle oluşturacağınız için, gelen ziyaretçi trafiğinde neyi amaçladığınız çok önemlidir.
Sık yapılan hatalar:
1- Yanlış anahtar kelime seçimleri:
Örneğin, yurtdışı eğitim danışmanlık işi ile uğraşıyorsanız, “ücretsiz yurtdışı eğitim danışmanlığı” başlık bir içeriğinize gelen kitlenin işinize ne kadar faydalı olabileceğini daha o içeriği oluşturmadan tahmin edebiliriz. Bu başlık ile, bedeva veya ücret ödemek istemeyen kişiler siteye gelecektir. Bu seçilen anahtar kelime sitenize ayda yüzlerce kişi getirebilir ve yanlış bir kitle hedef kitleyi getirir.
2- Rekabet oranına bakılmaması:
İçerik oluşturmaya başlamadan önce, genellikle anahtar kelime araştırması yapılır. Google Keyword Planner, SEMRush veya MOZ Keyword Explorer üzerinden anahtar kelimeler ve aylık aranma hacimlerine ve rekabet oranların rahatlıkla bakılabilir.
Örneğin, diyet ve sağlıklı ürünler satan bir websiteniz mevcutsa, sektörünüzle ilgili olabilecek bazı anahtar kelimeler mevcuttur. Bunlar arasında, diyet, zayıflama, dukan diyeti, sağlıklı beslenme, akdeniz diyeti, atkins diyeti kelime grupları yer alabilir. Bu kelimelerin, Google AdWords Keyword Planner üzerinden aylık aranma hacimlerini aşağıda görebilirsiniz.

Yani ayda yaklaşık 49bin kişi, Google üzerinden diyet yazarak arama yapıyor. Ayda, ortalamada 2bin 900 kişi ise akdeniz diyeti diye arama yapıyor.
Moz keyword explorer üzerinden diyet kelimesinin rekabet / zorluk oranı 23 olarak gözükmektedir.

Akdeniz diyeti anahtar kelime grubunun rekabet / zorluk oranı 12 olarak gözükmektedir.

Bu durumda ilk başta, aranma hacmi yüksek diye doğrudan diyet kelimesi ile başlamak size kısa vadede ilk sayfaya gelme fırsatını sunmayacaktır. Ancak, aranma hacmi düşük olmasına rağmen akdeniz diyeti üzerine bir içerik üretilirse, kısa sürece arama sonucunda ilk sayfada çıkma şansınız çok yüksektir. Zorluk oranı düşük ve ama belli bir oranda aranma hacmi olan anahtar kelimelere odaklanmak kısa sürede sitenizin trafiğini arttıracaktır.
2- HTML Yapısı
Belirlediğiniz anahtar kelimeler için içerik oluşturduktan sonra, artık dikkat etmeniz en önemli nokta HTML yapısıdır.
HTML temellerini ve taglerini bilmek çok önemlidir. Eğer, online veya internet üzerinden potansiyel müştere ulaşmak istiyorsanız. Websitenizde yer alan içeriklerin veya sayfaların HTML tag yapısı doğru bir şekilde kullanılmalıdır.
Oluşturduğunuz her bir sayfa veya içerik için HTML yapısında dikkat etmeniz gereken 4 önemli konu bulunmaktadır.
Title tag – Sayfanız ve içeriğiniz için title tag’ı yani başlık oluşturmanız çok önemlidir. En fazla 600px genişliğinde yani 40-70 karakter arası bir başlık çok idealdir. Google arama sonuçlarında ilk sırada mavi ile URL’in üstünde gözükürler. Anahtar kelimenizi içeren bir çarpıcı bir başlık oluşturmak, yapılan aramalarda üst sıralarda yer almak için çok önemlidir. Aşağıda, google arama sonuçlarında yer alan sonuçların title, url ve metadescription’larını örnek ekran görüntüsünü bulabilirsiniz.

Meta description – meta description ise, yukarıdaki örnekte tarihten sonra gelen açıklama kısmıdır. 320 karakter genişliğine kadar, meta açıklaması kullanabilirsiniz. Yapılan aramalarda, Google sayfanızı görüntülediğinde bir alıntı gibi gösterilir. Anahtar kelimenizi içeren, çarpıcı, ilgi çekici ve bireylere sunacağınız faydayı burada çok öz bir şekilde özetlemelisiniz. Optimize edilmiş meta açıklamaları ve optimize edilmemiş meta açıklamaları arasında çok büyük fark vardır. Optimize edilmemiş sayfalarda Google bu alıntıları kesip “….” ile birleştirir ve alıntılarda anlam düşüklüğü veya cümlenin ortasında bitmiş gibi gözükür. Ayrıca, optimize edilmiş meta açıklamaları sıklıkla içeriğin içerdiği anahtar kelimlerden bahseder.
Başlık H1 – Sayfa ve içerik başlığında mutlaka etiketi kullanmalısınız. Genellikle, sayfalarda en başta sadece 1 tane bu etiketten kullanılması en iyi sonucu verecektir. Tabiki, H1 başlığınızın anahtar kelimenizi içermesi şarttır. H1 etiketi kullanılmayan sayfaların ve içeriklerin Google arama botları tarafından fark edilmesi ve indekslenmesi istenilen düzeyle olmamaktadır.
Alt başlıklar H2, H3, vs – Sayfanızda veya içeriğinizde, H1 etiketinin altında mutlakda H2 başlıkları olmalıdır. Alt başlıklar, içeriğinizin okunmasını ve indekslenmesini çok kolaylaştırır. Alt başlıklar, sadece içeriğinizi yapılandırmakla kalmaz, aynı zamanda okuyucularınıza kolay referans noktaları verirler ve SEO çalışmalarını yani arama motoru optimizasyonu çabalarınızı çok olumlu bir yönde etkilerler.
H1 etiketlerinizle karşılaştırıldığında, h2, h3, h4 ve diğer alt başlıklarınızın SEO etkisi azdır. Ama yine de önemlidir, bu yüzden alt başlıkları mutlaka kullanmalıyız.
Eğer, wordpress tabanlı bir siteniz varsa, yukarıdaki ayarları kolaylıkla YoastSEO veya All In One SEO Pack eklentisiyle yapabilirsiniz. Size zaman kazandıracak birçok özellik bulunmaktadır.

Bu eklentiler, başlıklarınızı, meta açıklamalarınızı ve H1 taglerinizi düzenlemenin yanında, aşağıdakileri de yapacaktır.
- Google Search Console Entegrasyonu sağlarlar
- Dinamik olarak XML site haritası oluştururlar ve güncellerler.
- Resimlerinizin, ALT açıklamalarını kontrol ederler ve optimize etmenize yardımcı olurlar.
- İçeriklerinizi sosyal medya ortamlarında paylaşırken, veri ve görünüm ayarlamanıza yardımcı olurlar.
3- Site Mimarisi
Site-içi SEO çalışmalarında son bölümünde site mimarisi yer almaktadır. Arama motoru optimizasyonu çalışmalarında kullanıcı deneyimi yüksek site mimari oluşturmak önemli faktörlerden biridir. Google arama sonuçlarında üst sıralarda çıkmak için genel site ayarlarınızı ve mimarinizde dikkat etmeniz gereken ve belkide iyileştirmeniz gereken çok önemli noktalar bulunmaktadır.
İdeal bir web sitesi mimarisi, yüksek kullanıcı deneyimi sunan sitelerdir. Google, arama sonuçlarında kullanıcı deneyimi yüksek olan siteleri daha önde gösterir. Peki, kullanıcı deneyimi yani UX denince hangi konular öne çıkar.
Websiteninin ve sayfalarının hızlı yüklenmesi, güvenli bir bağlantı yapısı, mobil cihazlara tam uyumluluk ve mobil tasarım yüksek kullanıcı deneyimi sunan özelliklerdir. Mükemmel bir kullanıcı deneyimi için, dikkat etmeniz gereken tüm noktalar aşağıdaki gibi özetledik.
Kolay crawl edilebilirlik – Crawl etmek, sitede gezinmek gibidir. Siz girdiğiniz bir websitesinde konu başlıkları, kategoriler veya ürünler arasında ne kadar kolay ve az tıklama ile gezinebiliyorsız, aynı şekilde sitenizi ziyaret eden Google Örümcekleri yani Google botları aynı şekilde kolaylıkla gezinebilir. Sitenizdeki sayfalar arasındaki bağlantılar arttıkça, Google ilgili ve alakalı tüm sayfaları tarayabilir ve içerik yoğunluğu ve bağlantı sayısına göre sitenizin SEO kalite puanı yükselir.
Tekrar eden, yinelenen içerikler – Tekrarlanan içerik (duplicate content) çok önemli bir konudur. Sitenizde, birbirinden farklı iki sayfada aynı içerik birebir tekrar etmemelidir. Hatta, başka sitelerdeki içerikleri, cümleleri kopyalamak, kopya içerik sorununu doğuracaktır. Kopya içerik ve tekrarlanan içerikler olduğu sürece seo kalite puanınız düşecektir. Google arama sonuçlarında geride kalacaksınız. Tekrar eden içerikler yerine, mutlaka özgün içerik kullanmalısınız. Ne kadar çok özgün içerik kullanırsanız, Google gözünde daha değerli ve orjinal bir site olursunuz ve ilgili arama sonuçlarında ön sıralarda yer alırsınız.
Siteniz içinde yer alan tekrarlanan içerik olup olmadığını Siteliner adlı tool’dan kontrol edebilirsiniz.

Mobil uyumluluk – Google Rankbrain güncellemesinden sonra, mobile first indexing algotrimasını sundu. Günümüzde, yaygınlaşan akıllı telefonlar ve mobil cihazlar ile yapılan Google aramalarının yüzde 80’ini mobil aramalar oluşturmaktadır. Durum böyle olunca, mobil sonuçlarında indekslenebilen sayfalar, Google arama sonuçlarında sıralamalara girebiliyorlar.
Websitenizin responsive tasarıma sahip olması artık vazgeçilmez bir özelliktir. Tüm ekran boyutlarında, ziyaretçilere yüksek kullanıcı deneyimi sunmalısınız. Google Mobil Uyumluluk Aracını kullanarak, sitenizin mobil uyumluluk seviyesini ölçebilirsiniz.

Sayfa yüklenme hızı – Websitenizin sayflarının yüklenme hızı çok önemli bir konudur. Geç yüklenen siteleri ya yüklenmeden kapatıyoruz veya beklemek zorunda kalırsa çok sinirleniyoruz. Aynı şekilde, Google geç yüklenen sitelere sinir olur :) Uzun yüklenme süreleri, Google arama sonuçlarında geride kalmanızı, ziyaretçilerinizin düşmesini ve satış dönüşümlerinizi tamamen öldürür.
Google Page Speed aracını kullanarak, sayfalarınızın yüklenme sürelerini görebilir ve geliştirmeniz gereken noktalar hakkında kolaylıkla fikir edinebilirsiniz.

Websitesi optimizasyonu dışında, yüklenme hızını artıran en önemli faktör hosting’dir. Türkiye’de hizmet veren bir işletmeyseniz veya Türkiye’deki ziyaretçilere ulaşmak istiyorsanız. Türkiye bazlı hızlı bir hosting tercih etmelisiniz.
URL yapısı – Hedeflediğiniz anahtar kelimeler mutlaka URL’de yer almalıdır.
https://ajansad.com/blog/2018/07/42/31223445 yerine, URL yapınız bu şekilde olmalıdır.
https://ajansad.com/dijital-pazarlama-teknikleri-nelerdir-dijital-pazarlama-araclari/
Siz yukarıdaki ikinci URL’ye baktığınızda kolaylıkla bu bağlantının, dijital pazarlama teknikleri hakkında olduğunu söylebilirsiniz. Aynı şekilde Google botları sadece URL’ye bakarak ne konu hakkında olduğunu kolaylıkla anlayabilir ve buna göre indeksleyebilir. URL yapınızda mutlaka anahtar kelimeleriniz geçmelidir ve mümkünse baş taraflarda yer almalıdır.
Anahtar kelimelerinizi URL’nize dahil ederek, sıralamalarınızı kısa sürede arttırabilirsiniz.
HTTPS ve SSL güvenlik altyapısı – SEO çalışması yaptığınız bir site için, hosting şirketinizden mutlaka SSL sertifikası almalısınız. Etkili ve verimli bir arama motoru optimizasyonu için güvenlik önemli bir faktördür. Yüksek güvenlik altyapısına sahip olmak, Google gözünde önemli bir sıralama sinyalidir.
SSL sertikasına sahip olan websiteleri http:// yerine https:// ile başlarlar ve URL çubuğunda güvenli ibaresi yer alır.

Çoğunlukla, güvenli olmayan websiteleri için Google aktif olarak bu site güvenli bir altyapıya sahip değildir uyarısı veriyor. Kredi kartı gibi ödeme yöntemlerinin olduğu, e-ticaret veya hizmet sitelerinde mutlaka ve mutlaka SSL sertifikası bulunmalıdır.
Site-dışı SEO Çalışmaları
Site-dışı SEO çalışmaları kapsamında link inşası yer alır. Yani, site-içi ayarlarını yapmış olan siteler, diğer sitelerden link yoluyla bağlantı alırlar. Birden fazla site, sizin içeriğinizi öneriyorsa ve link veriyorsa, bu Google gözünde bir değer ifade eder ve sizin sayfanızın bahsettiği konu hakkında otoriter olduğunu gösterir.
Diğer bir deyişle, link inşası çalışmaları ile diğer websitelerin ve kullancıların belirli bir siteyi ve içerdiği içerikleri nasıl algıladığına dair çok iyi bir göstergedir. Örneğin, bir siteye 15 farklı siteden Akdeniz Diyeti ile ilgili bağlantılar geliyorsa, bu bağlantıların gittiği sayfanın Akdeniz Diyeti konusu içerdiğini kolaylıkla anlayabiliriz. Ayrıca, yüksek kaliteli içerikler, sosyal medyada çok sık paylaşır. Sosyal medyada paylaşımı ve sosyal medyadan gelen trafikte çok önemlidir.
Yüksek ve kaliteli dış bağlantılara sahip siteler, sıralamada üst sıralarda yer alırlar. Peki, yüksek ve kaliteli bağlantılara sahip olmak için nasıl bir link inşası çalışması yapılması gerekir?
Link İnşası Nedir ve Nasıl Yapılır?
Link inşası yani backlink çalışmaları, en popüler ve en etkili site-dışı SEO yöntemlerinden biridir. Link inşası,arama motoru optimizasyonu çalışmalarının ikincil temelini oluşturur. Temel olarak, websitenize diğer sitelerden bağlantılar kurarak, rakiplerinizden daha üst sıralarda olmak için, elinizden geldiğinde daha çok kaliteli link almaya çalışıyorsunuz.
Örneğin, birisi bu yazımızı beğendiyse ve kendi blog sayfasında bu yazımızı referans veya kaynak olarak gösteriyorsa, arama motorlarına bu sayfanın iyi bir bilgi içerdiğini gösterir.
Arama motoru optimizasyonu çalışmalarında, yüksek sıralamalar elde etmek için backlink sayısı ve backlink kalitesi çok önemlidir. Backlink almak için kullanılan en popüler yöntemler şunlardır.
Firma Dizinleri
Sarı sayfalar gibi, sektörler kapsamında firmaların yer aldığı dizinlerdir. Bunlara örnek olarak, yellowpages.com.tr , alo118.com gibi siteler örnek verilebilir.
Forumlar
Birçok forum sitesi bulunmaktadır. Forum sitelerine ücretsiz üye olarak, site tanıtımı bölümlerinden sitenizi tanıtan bir özgün bir yazı ile sitenize backlink alabilirsiniz. Forumlardan alınan linklerin etkisi çok azdır. Forumlardan yapılan link çıkışları çok fazladır ve genellikle nofollow link çıkışları olur.
Yorumlar
Arama sonuçlarında yer alan ve sizden önde çıkan sitelerden link almak için onların sundukları içeriklerin altına yorum bırabilirsiniz. Yorum bırakırken web-sitesi kısmına kendi websitenizi yazmayı unutmayın. Ancak, yorum şeklinde link almak için link aldığınız siteye bir faydanız olmalırdır. “Teşekkürler”, “Güzel paylaşım” şeklinde yorumlar yazıldığı zaman, webmasterler genellikle bu tür yorumları onaylamazlar.
O yüzden karşı tarafa faydası olabilecek yorumlar bırakmanız daha doğru ve etkili sonuç verecektir. Yorum şeklinde aldığınız backlinklerde nofollow özelliklidir. Yani link aldığınız sitenin kalite puanı sizin siteye geçmez ve sadece nicelik olarak aldığınız backlink sayısı artar. Arama motoru optimizasyonu için etkisi az olan, ancak yapılması gereken bir çalışmadır.
Tanıtım Yazıları
Tanıtım yazıları ile link almak çok etkili ve birazda maliyetli bir çalışmadır. Özgün hazırlanmış, 300-400 kelimelik sitenizi tanıtan makaleler hazırlayarak, diğer blog sitelerinden ve haber sitelerinden bu yazıları belli bir ücret karşılında yayınlamasını isteyebilirsiniz. Bu yazıların içinden genelde sitenize en fazla 3 link içerecek şekilde yayınlatabilirsiniz.
Bu çalışmadan maksimum verim almak için, sitenizle aynı içeriklere veya kategorilere sahip yerlenden link almanız daha doğru olacaktır. Tanıtım yazılarının ücretleri, 20TL ile 1000TL arasında değişmektedir. Sitenin Domain Authority değerine göre fiyatlar artmaktadır. Rakip analizi kısmında Domain Authority’e nereden ve nasıl bakmanız gerektiği konusuna değineceğiz.
Misafir Yazarlık (Konuk Yazarlık)
Misafir yazarlık yani konuk yazarlık hem çok etkili hem de maliyetsiz bir çalışmadır. Ancak, misafir yazar kabul eden siteleri araştırıp bulmanız ve yazdığınız yazı karşılında sizin sitenize link verebilmesi gereklidir. Karşı tarafın sitesi için faydalı ve özgün bir içerik ürettiğiniz sürece, sizin sitenize link vermesi sorun olmayacaktır.
Konuk yazar kabul eden siteleri bulmak için Google’da şu şekilde bir arama yapabilirsiniz.
Anahtar kelimeniz + konuk yazar
Anahtar kelimenizi + misafir yazar
Sosyal Medya Çalışmaları
İçeriklerinizin ve sitenizin sosyal medyada bulunma oranı arama motoru optimizasyonu çalışmalarını çok olumlu bir yönde etkiler. Bu nedenle sitenize ait mutlaka facebook sayfası, twitter hesabı ve Google+ hesabı olması gereklidir.
Ayrıca, bu sosyal mecralar üzerinde takipçiniz ne kadar fazla ise, paylaşımlarınızın katkısı çalışmalarınıza daha çok yansır. Ya da takipçisi, sizden yüksek olan hesapların yaptığı paylaşımlarda önemlidir. Sosyal medya üzerinden aldığınız trafik arama motoru optimizasyonu çalışmalarınıza ve site kalite puanınıza çok olumlu yönde etki eder.
Rakip Analizi
Backlink almaya nereden başlamak gerekir, etkili ve doğal nasıl bir link inşası yapılır sorularına rakiplerinize bakarak cevap bulabilirisiniz. Backlink almak, fitness antremanları gibidir. Düzenli ve sürekli yapılması gerekir.
Rakiplerinizin nereden backlink aldığını ve hangi sıklıkla backlink aldıklarını bazı ücretli araçlar kullanarak öğrenebilirsiniz. Bunlar arasında Ahrefs ve Majestic yer almaktadır.
Bu sitelerden, rakiplerinizin aldığı backlink kaynaklarını ve trafik analizini görebilirsiniz. Ahrefs Site Explorer bölümünden rakip site analizini ve sağdaki menüden referring domains kısmından aldığı backlink kaynaklarını kolaylıkla görebilirsiniz.

Ayrıca, backlink alırken aldığınız kaynağın domain authority ve page authority değerlerine dikkat etmeniz gerekmektedir. Sizin sitenizinden daha yüksek kaliteli sitelerden alacağınız backlinkler çok önemlidir. MOZ Open Site Explorer aracını kullanarak, sitelerin bu domain authority ve page authority değerlerini görebilirsiniz. Baclink sayısından öte, kaliteli yerlenden backlink alıyor olmak, sıralamalarınızı yükselten en önemli faktörlerden biridir.

Özet Sonuç
Özetle, profesyonel olarak yapılan SEO arama motoru optimizasyonu çalışmalarını her yönüyle özetlemeye çalıştık. Hemen uygulayabileceğiniz bu teknikler ile site trafiğinizi kısa sürede arttırmaya başlayabilirsiniz.
Ayrıca, siteniz hakkında bu çalışmaları yapmak istiyorsanız, iletişim sayfamızdan bizlerden bilgi ve teklif alabilirsiniz.
Umarız, arama motoru optimizasyonu çalışmalarında en kapsamlı ve en güncel bir kaynak oluşturmayı başarabilmişizdir. Beğendiyseniz, sosyal medya paylaşım tuşlarından paylaşabilirseniz çok seviniriz. Sorularınızı ve fikirlerinizi aşağıya yorum olarak bırakabilirsiniz.
Ayrıca, ilginizi çekebilecek diğer yazılarımıza da mutlaka göz atın.
bilgiler için teşekkürler. emeğinize sağlık
Kendi sitemde sizin tekniklerinizi kullanarak sıralamada yükselme elde ettim :) teşekkürler