Sosyal Medya Yönetimi İşinizi Büyütmenin 10 Altın Kuralı

Sosyal Medya Yönetimi Nedir?

Günümüzde sosyal medya yönetimi çok önemli bir iletişim yönetimi konusu olmuştur. Sosyal medya, içeriklerinin kullanıcılar tarafından oluşturulduğu, diğer kullanıcılar ile diyalog kurabileceğiniz, çift taraflı iletişim ve bilgi paylaşımı yapılan platform ya da mecraların tümüne verilen isimdir.

Sosyal Medya deyince günümüzde birçok platform bulunmaktadır. Bunlar arasında Türkiye’de sıklıkla kullanılan mecralar aşağıdaki gibidir:

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Linkedin
  • Google + (Google Plus)
  • Scorp
  • Snapchat
  • Pinterest

Bireyler günlerinin önemli bir vaktini sosyal medya ya da online mecralarda geçiriyorlar. Takip ettiğiniz insanların ne yediğini, ne düşündüğünü, nasıl hissettiğini, ne okuduğunu, nereye gittiğini ya da gün içinde neler yaptığını sosyal medya hesaplarımız ile anlık takip eder duruma geldik.

Bu yüzden, sosyal medya yönetimi, bireyler ve firmalar için günümüzde çok önem arz etmektedir. Günümüzde iletişim kanalları arasında en güçlü konuma sahip sosyal medya için bireyler ve firmalar, sosyal medya yönetimi ve sosyal medya pazarlaması ile ilgili birçok strateji üretmektedir. Pazarlama kanalları arasında sosyal medya yönetimi çok önemli konumdadır.

Ayrıca, son yazdığımız Google Reklamları ile İşinizi Büyütmenin 10 Altın Kuralı‘na bakmayı unutmayın.

Sosyal Medya Yönetimi ile İşinizi Büyütmenin 10 Altın Kuralı

1- Rakiplerinizi iyi analiz edin.

Sosyal Medya Yönetimi Rakip Analizi - AjansAD Dijital Pazarlama

Etkin bir sosyal medya yönetimine başlamadan önce rakiplerinizi bilmelisiniz. Ardından, rakiplerinizi çok iyi analiz edip, ağırlıklı olarak kullandığı platformları ve ürettiği içerikleri çok iyi analiz etmeniz gerekmektedir.

Ücretsiz rakip analizi için iletişim sayfamızdan bize bir mesaj atmanız yeterli. 

3- Kullanacağınız mecralara karar verin

Sosyal Medya Yönetiminde rakiplerinizi iyi analiz ettikten sonra ikinci adımınız ağırlıklı olarak kullanmak istediğiniz mecralara karar vermek olacaktır. Örneğin, estetik cerrahları ağırlıklı olarak facebook ve instagram kullanmayı tercih ederken, makyözseniz ya da makyaj malzemeleri satan bir firmaysanız youtube kanalını kullanmanız daha doğru olacaktır.

4- Hedef kitlenizi belirleyip düzenli içerikler üretin

Sosyal medya yönetiminin üçüncü altın kuralı hedef kitlenize düzenli içerikler üretmektir. Hedef kitlenizi çok iyi tanıyıp, sizi takip eden kullanıcılar için düzenli bir şekilde günde bir ya da iki paylaşım yapmanız doğru olacaktır. Düzenli içerik üreten hesaplar google, facebook, instagram ve youtube gibi mecraların algoritmalarında daha ön sırada çıkarlar.

5- Etkileşim yaratan içeriklere ağırlık verin

Kullanıcılar facebook, instagram ya da twitter üzerinden zamanla çok fazla sosyal medya hesaplarını takip etmeye başladı. Eskiden sizin koyduğunuz içerikler zaman akışına göre tüm takipçilerinizin sayfasında gözüküyordu. Ancak, şu anda kullanıcıların etkileşime geçtiği içerikler, yani beğendikleri, yorum yazdıkları ya da paylaştıkları içerikler doğrultusunda ana sayfa akışı oluşmaktadır. Dolayısıyla takipçilerinizle etkileşim yaratan içeriklere ağırlık vermek ve diyalog yönetimi sosyal medya yönetiminde çok önemlidir.

6- Özgün içerik üretmeye çalışın

Etkileşimin ve doğal takipçi sayınızın artması için özgün içerik paylaşmanız daha doğru bir yol olacaktır. Facebook ve Instagram algoritmaları özgün içeriklere önem vermektedir. Hazır görsellerle hesabınızın bilinirliği daha sınırlı kalacaktır.

Seçtiğiniz mecranın sunduğu tüm özellikleri kullanın.

Kullandığınız mecranın tüm özelliklerine hakim olmaya çalışın. Örneğin, instagram için mutlaka hashtag kullanın, instastory yani instagram hikayelerinde emoji, konum paylaşın, boomerang videolar hazırlayın.

7- Video içerik üretin.

Günümüzde video içerik çok kullanılmaya başlanmıştır. Video içerik üreten bireyler ya da firmalar Youtube, Vimeo, Dailymotion gibi mecraları kullanırken aynı zamanda Facebook ve Instagram üzerinden bu içeriklerin kısa versiyonlarını da paylaşıyorlar.

Bu konuda, iyi bir video ile nasıl viral olunur ve videonun post edildiği 1 hafta içinde tam 12 bin satış nasıl gerçekleştir sorularına en güzel örnek olarak DollarShaveClub.com ‘un hazırladığı video’u seyredebilirsiniz.

8- Canlı Yayınları deneyin.

Hesaplarınızı canlı yayınlar ile destekleyebilirsiniz. Youtube, Facebook veya Instagram canlı yayınları kullanarak bilinirliğinizi, görünürlüğünüzü ve etkileşim oranınızı hızla arttırabilirsiniz. Bu canlı yayınlar ile hedef kitlenizin merak ettiği veya ilgili olduğu konuları çok rahat öğrenebilirsiniz.

9- Sosyal medya reklamlarını deneyin.

Sosyal medya yönetimi ve sosyal medya reklam yönetimi farklı kavramlardır. Sosyal medya reklamları ile tıklama ya da gösterim başına maliyetlerle içeriklerinizi seçtiğiniz hedef kitlelere ücretli olarak gösterirsiniz. Sosyal medya hesaplarınızı güçlendirmek için bütçenize göre profilinizi ya da içeriklerinizi reklamlarla ön plana çıkarabilirsiniz.

Bakınız: Facebook ve Instagram Reklamları

10- Yaptığınız tüm çalışmaları ölçümleyin.

Facebook Audience Insights, Instagram Insights, Youtube Analytics sayfalarından ürettiğiniz içeriklerin gösterim oranlarını, etkileşim oranlarını mutkala takip edin. Böylece, yüksek etkileşim yaratan içeriklere odaklanmanız daha kolay olacaktır.

Sosyal medya yönetimi ile ilgili sektörünüze ve işinize özel öneriler almak için bizi 0850 304 7 987 no’lu numaramızdan bizi arayabilir ya da iletişim sayfamızdan bize bir mesaj atmanız yeterli.

Sosyal Medya Pazarlaması Nedir?

İngilizcesi Social Media Marketing olan Sosyal Medya Pazarlaması; sonuçları ölçülebilir en etkili dijital pazarlama yöntemlerinden birisidir. Sosyal Medya Pazarlama Stratejileri kapsamında Facebook, Instagram, Google+ (Google Plus), Youtube, Twitter, Linkedin gibi sosyal medya platformları kullanılır. Satmak istediğiniz ürünler, sunmak istediğiniz hizmetler, markanız bu sosyal medya ağları üzerinden tanıtılır. İçerik çalışması, kampanyalar ve haberler ile dijital pazarlama çalışmaları yürütülür.   

Sosyal medya pazarlamasına güzel bir örnek olarak instagram VarBoyleTipler hesabı gösterilebilir. Sodexo Firması için yaptığı bu yaratıcı çalışma ile 265.000 organik izlenme miktarıyla en iyi sosyal medya pazarlama örnekleri arasına girmeyi başarmıştır.

Sosyal Medya Yönetimi Nasıl Yapılır?

Sosyal medya danışmanlığı veya sosyal medya yönetimi için firmalar genellikle dijital pazarlama ajansları ile çalışırlar. Firma ile belirlenen sosyal medya stratejisi kapsamında hedeflenen sosyal ağlar üzerinden sosyal medya ajansı çalışmalarını yürütür. Dijital Ajanslar’ın bünyelerinde sosyal medya uzmanı bulunur. Uzman kişiler sosyal medya paylaşımlarını ve diyalog yönetimi gerçekleştirirler.  

Sosyal Medya Danışmanlığı için iletişim sayfamızdan bize bir mesaj atmanız yeterli. 

Sosyal Medya Yönetimi Araçları Nelerdir?

Tüm sosyal medya ağlarınızı teker teker yönetmek zor olabilir. O yüzden profesyonel amaçla tüm ağlarınızı tek bir yerden yönetebilirsiniz. Firmalar, birden fazla sosyal mecrayı planladığı sosyal medya strajesi kapsamında bazı sosyal medya yönetimi araçları kullanır.

Bu araçlar, sosyal medya verimliliğini arttırır ve zamandan tasarruf sağlar. Sosyal medya iletişimini yönetmek için size zaman kazandıracak ve işinizde başarılı olmanızı kolaylaştıran, aşağıdaki sosyal medya yönetim araçlarını incelemenizde fayda var:

  1. Hootsuite
  2. Buffer
  3. IFTTT
  4. SproutSocial
  5. TweetDeck

Bakınız: En iyi 10 Sosyal Medya Yönetimi Araçları

Sosyal Medya Yönetimi Ücretleri Ne Kadardır?

Sosyal Medya Danışmanlığı ücreti çalıştığınız freelance sosyal medya uzmanına veya dijital ajanslara göre farklılık göstermektedir. Ürettikleri içerikler, paylaşım sıklığı ve diyalog yönetimine göre sosyal medya yönetimi ücretleri değişmektedir. Sosyal medya yönetimi paketleri hizmet kapsamında dikkat etmeniz gereken en önemli noktalar:

  • İçerikler: Hazır görseller veya size özgün tasarımlar kullanılabilir. Size özgün tasarım hazırlanacaksa işin içine tasarımcı dahil olacağı için sosyal medya fiyat teklifi artmaktadır.  
  • Paylaşım yapma sıklığı: Haftalık ya da aylık paylaşım yapma sıklığı sosyal medya stratejiniz kapsamında belirlenmelidir.
  • Diyalog yönetimi: Yaptığınız paylaşımlar sonucu, gelen mesajlara veya yorumlara düzenli cevap verilmelidir. Görünürlüğünüz, bilinirliğiniz ve hesaplarınıza olan ilgi artacaktır.  

Özetle, yapmak istediğiniz çalışmaya göre sosyal medya fiyatları değişmektedir.

Sosyal medya yönetimi teklifi almak için iletişim sayfamızdan bize bir mesaj atmanız yeterli.